"Такого бардака в історії України не було": Юрій Луценко про проблеми з газом

"Зараз я б на місці президента Зеленського займався на РНБО виключно енергетичними питаннями"

"Такого бардака в історії України не було": Юрій Луценко про проблеми з газом

У студії програми "ХАРД з Влащенко" на телеканалі "Україна 24"  - відомий український політик, колишній голова МВС та ексгенеральний прокурор України Юрій Луценко.

Програма була в ефірі 26.10.2021. Щоб переглянути відео програми, перейдіть до кінця інтерв'ю.

Наташа Влащенко: Ексгенеральний прокурор, ексміністр внутрішніх справ, учасник трьох революцій і однієї війни. Він володіє такою інформацією, яка може просто поховати багатьох. У нього безліч претензій до опонентів, а у них до нього – ще більше. У студії Харду – Юрій Луценко, людина, схиблена на книгах. Чи допомогло йому це? Дізнаємось просто зараз. Вітаю вас, Юрію Віталійовичу. Я почну знаєте з чого – відомо, що ви в групі ризику. І ви, наскільки я розумію, тільки почалася пандемія, ви відразу захворіли. Як ви перехворіли?

Юрій Луценко: Це був складний момент, бо я якраз переніс онкологічну операцію і буквально після цього… Ні, навпаки, спочатку COVID, а потім відразу онко операція ну і подальша хіміотерапія. В мене був COVID середньої тяжкості, я лежав в лікарні Інституту серця.

НВ: У Бориса Михайловича?

ЮЛ: У Бориса Михайловича Тодурова, золотої людини з професійної точки зору. І його персонал, і всі, хто допомагав людям, дійсно заслуговують найвищих слів подяки.

НВ: А ви тоді ще не знали про свій діагноз, коли ви захворіли? Чи знали?

ЮЛ: Ні, я тоді ще не знав, але потім виявилось, що немає, як кажуть, худа без добра, бо якби я захворів, не дай Бог, під час хіміотерапії, я би розділив навпіл…

НВ: Не впорався б з цією ситуацією.

ЮЛ: Так що пройшов, як і всі, середньої важкості, легені десь відсотків на 25 були вражені. І зараз залишається картинка на КТ не дуже гарна. Але, ну, пройшов нормально.

НВ: Вакцинувалися?

ЮЛ: Так, звичайно.

НВ: Вакцинувався. І всіх закликаєте вакцинуватися?

ЮЛ: Я вважаю, що кожен має відповідально ставитися до свого здоров'я, приймати рішення. Але вакцинація – це не тільки власне здоров'я, але і безпека оточуючих. Нічого кращого на цей момент наука не пропонує.

НВ: Тоді переходимо до сьогоднішніх подій. Оскільки ви все-таки двічі ж мєнт заслужений?

ЮЛ: Двічі. Двічі мєнт, двічі заслужений.

НВ: Кожну п'ятницю ми дізнаємось про нові якісь рішення РНБО. Скажімо, нещодавно РНБО збиралося з приводу і газового питання, і там було дуже багато дивного. Було про те, що у нас немає газу, але ми будем давати Молдові, у нас немає газу і ми зможемо все-таки контролювати тарифи, і таке інше. То, в принципі, чому таке сталося і чи є у нас газ, чи немає у нас газу?

ЮЛ: Ну, дійсно, Рада національної безпеки і оборони зараз стала таким ньюзмейкером. Я б не сказав, що це добре. Бо закон про Раду нацбезпеки не передбачає тих функцій, які вони на себе незаконно перебрали. Ну, наприклад, формувати списки "злодіїв в законі". Або формувати списки контрабандистів. Ну, я вже не кажу – хімічити з цими списками на користь окремих чиновників. Але, дійсно, зараз я б на місці президента Зеленського займався на Раді нацбезпеки виключно енергетичними питаннями. Все дуже просто. Наш президент, який управляє країною десь так, як Пушкін писав про царя Салтана – "царствуй, лежа на боку" – раптом дізнався, що на зиму треба купити газ і вугілля. Три з лишнім мільярдів доларів, які ще за часів Порошенка "Нафтогаз" виграв у Росії, десь пропали. Ну, напевно, на дороги, я надіюсь, але в принципі їх нема вже. Відповідно, стали шукати, де ж взяти гроші. В зв'язку з цим звернулися до Нацбанку, дати грошей з золотовалютного резерву. Пан Шевченко, який очолює Нацбанк…

НВ: А я от, до речі, чула про це. То це правда?

ЮЛ: Пан Шевченко, який очолює Нацбанк, сказав неприємне президенту слово "ні", бо з золотовалютних резервів брати гроші вважається табу в будь-якій країні світу. Якщо ми, звичайно, не хочем гіперінфляції. Після цього стали думати, як Шевченка змінити. На його місце було запропоновано призначити друга сім'ї президента, уже тепер екскерівника "Ексімбанку" Мецгера. Відповідно, журналісти, які симпатизують фінансовій стабільності, отримали інформацію про те, що пан Мецгер видає кредити для терористів "ДНР", з чим прийшли до нього на інтерв'ю. Це дурбецело, є таке класне українське слово – дурбецело, виконав домашнє завдання на п'ять з плюсом – він не тільки наговорив, але ще й побили журналістів за його наказом. Відповідно, змушені були його зняти, і Нацбанк поки що залишається з Шевченком. Але спроби продовжуються, зараз проходить нова хвиля кастингу…

НВ: А я вчора питала у пана Арахамії, чи будуть знімати Шевченка, чи планують. Він сказав, що низку міністрів будуть, чотири міністри будуть замінені наступного тижня начебто. Я спитала, чи є Шевченко серед цих позицій, він сказав ні, не планується.

ЮЛ: Вірити Арахамії – це все рівно, що довіряти прогнозам погоди на наступні чотири роки, тому не варто, не рекомендую. Ця людина дихає як бреше, а бреше як дихає. Але приходим – грошей нема. І це в той момент, коли в українських сховищах історично найменша кількість вугілля та газу для опалювального сезону.

НВ: Вугілля взагалі, кажуть, 500 тон лишилось.

ЮЛ: Вугілля іде з коліс і фактично ТЕЦ відключаються по всій країні. Але тут є ще один нюанс, бо не всі ТЕЦ працюють на однаковому вугіллі, є дуже багато ТЕЦ на Східній Україні, насамперед на Донбасі, які працюють виключно на антрациті. І в часи Порошенка, я знаю, що чверть ТЕЦ були переобладнані, перевели з антрациту. Але тепер ця робота зупинена і ми зараз знову, наприклад, той же Слов’янськ знов зіткнувся з тією ж історією. А є газ. Формально, коли відкрити сайт "Нафтогазу", ви побачите, що там ніби пристойна цифра – 18 мільярдів кубів. Але п'ять мільярдів кубів – це так званий буферний газ, тобто який просто створює тиск, його не можна підняти. Ще п'ять приблизно мільярдів належить західним європейським структурам, які його заберуть, і їх не можна рішенням РНБО забрати, як хтось мріє. Ще шість мільярдів за найнижчою ціною сім гривень ще весною продали Фірташу. Залишається два – один для Молдови, один для України. Все.

НВ: Весною це хто продавав?

ЮЛ: Це в часи Коболєва, а рішення було підписано одним із іноземних членів правління "Нафтогазу".

НВ: Наглядової ради?

ЮЛ: Ні, саме правління. І вже через тиждень після цього знаменитого підпису ця людина була в Африці. А ми залишилися з контрактом…

НВ: А прізвище ви не можете сказати?

ЮЛ: Не пам'ятаю. Не тому що не хочу, а не пам'ятаю. І це достатньо легко дізнатися з інтернету, але мені дуже подобається, як зараз влада формулює цю оборудку. Вона каже – з технічних причин в контракті не було обмежено продажу цього газу тільки для населення. Тобто, за сім гривень для населення віддали пану Фірташу колосальний обсяг газу, але він його зараз з великим задоволенням має право за цим контрактом продавати по 32. Класний бізнес, я вам скажу, особливо для Фірташа, який винен "Нафтогазу" декілька десятків мільярдів. Що наші хлопці в цій ситуації придумали? Знаєте, що?

НВ: Здібна людина, сидить під домашнім арештом у Відні, а газом торгує блискуче, як блискучий бізнесмен.

ЮЛ: Причому з людей збирає платіжки за опалення, "Нафтогазу" їх не платить, накопичує борги, після цього "Нафтогаз" дає йому найдешевший газ, і все це повторюється. Так знаєте, чим все закінчилось? Тим, що, перша історія, сьогодні пан Коломойський судиться з Україною за сім мільярдів кубів газу, які йому винні, як він вважає, ще років 10-12 тому. Стокгольмський арбітраж йому відмовив, сказав, що це не їхня юрисдикція. Відповідно, він пішов в Україну. І знаєте, куди? Само собою – в Адміністративний суд пана Вовка. З іншого боку, хлопці з Ради національної безпеки і оборони готують санкції щодо пана Фірташа, щоб на цей газ накласти арешт і все-таки спожити. Такого правового бардака і незаконності не пам'ятає взагалі історія України.

НВ: Ще про РНБО часів Порошенка. Коли ви були генеральним прокурором, Віктор Медведчук представляв СБУ на переговорах у Мінську, наскільки ми знаємо, і був досить частим гостем в Адміністрації президента. Зараз він перебуває, як відомо, під домашнім арештом. Чи вважаєте ви особисто Медведчука зрадником, чи прокуратура займалась розслідуванням діяльності Медведчука в ті часи? В чому суть питання мого до вас – Офіс генерального прокурора підозрює Віктора Медведчука сьогодні в державній зраді, стверджуючи, що він допомагав електростанціям України закупляти вугілля на окупованих територіях 14-15 років. Але сам Медведчук, як ми чули, на всіх цих допитах каже, що він був на той час представником Порошенка, президента, представником Гонтарєвої, представником керівника АТО Грицака, тому він відмітає всі ці обвинувачення. Що ви, як ексгенеральний прокурор, думаєте з приводу цієї ситуації?

ЮЛ: Ви поставили декілька запитань, я коротенько вам на кожне відповім. Перше. Я вважаю, що Медведчук є ворогом українського народу. Не в юридичному, а в політичному контексті. Бо в юридичному це може сказати лише суд. Я ж особисто вважаю, що його позиція глибоко, фундаментально ворожа інтересам українського народу. Так вважав і так вважаю. Друге. Я неодноразово ставив завдання перед Службою безпеки України знайти матеріали, які могли би слугувати для початку кримінального переслідування Медведчука. Керівництво СБУ часів Наливайченка, один із заступників всі записи Медведчука сховав у себе грубо кажучи в тумбочку.

НВ: Валентин Наливайченко сховав?

ЮЛ: Один із заступників Валентина Наливайченка. Сховав і не передав їх ні своєму, керівництву, ні генеральному прокурору. Тому я не мав цих плівок і ніхто їх не бачив. Цей заступник використовував їх виключно як свій білет в наступне політичне життя.

НВ: А можна назвати його прізвище?

ЮЛ: Це достатньо відоме, інтернет також про це говорить. Я, вибачте, зараз уже не є офіційною особою, щоб закидати людям звинувачення. Але точно знаю, про що говорю. Відповідно, на жаль, цих плівок я не бачив, але знав, пам'ятав точно, що спеціалісти Служби безпеки України часів Грицака, якого я щиро поважаю, змогли розколоти кремлівські телефони зашифровані. І суд в Гаазі, над збитим МН17, використовував ці розшифровані нашими розвідниками і спеціалістами розмови всієї кремлівської верхівки. Якщо пам'ятаєте, там були записи і так званого самозваного "спікера Верховної ради Криму", і навіть глави Адміністрації президента Росії. Так ось, наступний номер телефона був медведчуківський. Він на одну цифру відрізнявся. І я ставив задачу розшифрувати і дати ці записи. Бо був впевнений, що там мають бути якісь матеріали, які приведуть до кримінальної відповідальності.

НВ: А про яку людину називають в інтернеті?

ЮЛ: Включите інтернет – подивитесь. Я ще раз кажу, я зараз не генпрокурор, і навіть не депутат...

Продовження інтерв’ю дивіться на відео

Джерело Україна 24 Теги