"Це турбує нас": Крістіна Квін про військову загрозу з боку Росії

Америка продовжить підтримувати Україну не лише у питаннях військової безпеки

"Це турбує нас": Крістіна Квін про військову загрозу з боку Росії

Про партнерство між Україною і Сполученими Штатами Америки, можливе російське вторгнення та свободу слова розповіла в ексклюзивному інтерв'ю телеканалу "Україна 24" тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін.

Минулого тижня Дмитро Кулеба та Ентоні Блінкен підписали Хартію стратегічного партнерства Україна - США. Цей документ має визначити відносини між Києвом і Вашингтоном на 10 років. Як цей документ покращить наші відносини? Які зміни нам очікувати найближчим часом? 

По-перше комісія зі стратегічного партнерства, яка відбулася у Вашингтоні минулого тижня – є своєрідним перезапуском процесу, який був у нас доволі довгий час, близько 15 років. І початкове стратегічне партнерство розпочате ще до Майдану й Революції Гідності. Отже ми подумали, що є сенс оновити документ, ми його переписали, щоб описати поточний стан речей і поглибити українсько-американські відносини. Тому підписали нову Хартію, але що важливо, в нас була дискусія між нашими вищими посадовими особами і вищими посадовими особами України з багатьох питань.

Отже, є широкий спектр речей, які ми робимо і ми розробили план, як рухатися далі у всіх сферах. Як офіційні особи з української сторони та з боку США працюватимуть далі, аби просунути вперед наші відносини найближчим часом. А за рік ми проведемо ще одну таку зустріч, підіб’ємо підсумки і подивимось, що в нас вийшло. Тож це спосіб перевести наші відносини в більш формальне русло, коли ми можемо співпрацювати у різних важливих галузях на стратегічному рівні.

Які зміни нам очікувати найближчим часом у відносинах?

Є кілька речей, над якими ми працювали разом, а тепер розширимо цю співпрацю. Так, ми раніше не приділяли так багато уваги клімату, чистій енергії, "зеленій" енергетиці. В новій Хартії ми це прописали.  

Зараз багато хто говорить, що є ймовірність російського вторгнення в Україну. Але це не сюрприз. Росія завжди загрожує Україні. Чому зараз так багато занепокоєння? Можливо, американській розвідці відомі якісь російські плани вторгнення?

Те, що ми бачимо публічно – насправді нас дуже тривожить. По-перше, ми бачимо кілька великих переміщень російських військ біля кордонів з Україною, які відзначають ЗМІ. На додаток до них ми бачимо також, що останнім часом лунає багато провокативних та агресивних заяв з боку Росії, які ставлять під сумнів суверенітет та територіальну цілісність України. Україна має абсолютне право вирішувати власне майбутнє, вирішувати, до яких Альянсів приєднуватися, мати суверенну та незалежну від інших країн державу. А Росія з цим не згода - і це нас непокоїть.

На додаток до цього росіяни намагаються перекласти з себе відповідальність за відсутність прогресу у мирному врегулюванні на Донбасі. Отже, ми говоримо з нашими партнерами українцями про це, розмовляємо з нашими європейськими союзниками, а також з росіянами. І ми чесно висловили свої побоювання.

Західні країни заявили, що російське вторгнення коштуватиме дуже дорого. Наприклад, Велика Британія готова відправити в Україну 600 військових. А як щодо США? Яку підтримку Вашингтон може надати Україні?

Агресія Росії проти України має серйозні наслідки. Можуть бути фінансові наслідки, як інструмент протидії цій агресії. Ми гарантуємо безпеку Україні з 2014 року. Нещодавно надали ще 60 мільйонів доларів допомоги в галузі безпеки. Дещо з цього вже прибуло до українських портів у ці вихідні. Також продовжимо нашу роботу з українськими Збройними силами. Хотіла б також зазначити, що ми продовжимо співпрацю з українськими військовими на полігоні у Яворові. У нас там є учбовий центр, де ми допомагаємо тренувати українських військових. І все це ми робимо, щоб Україна була готова захистити себе.

Сьогодні в Україні додалися й інші проблеми – наступ на свободу слова. Скандал з журналістами Радіо Свобода в урядовому банку (Укрексімбанк), Kyiv Post та інші історії. Що ви думаєте про всі ці випадки? Чи можна сказати, що старі часи проблем зі свободою слова знову настали?

Сполучені Штати вважають свободу слова та вільну пресу абсолютною основою демократії. У будь-якій демократії, коли є вільна преса, іноді уряду чи владі не подобається, що про них говорять деякі ЗМІ. Те саме, до речі, і в Сполучених Штатах, нашому уряду не завжди подобається те, що про нього говорять деякі видання, але важливо підтримувати свободу преси та визнавати свободу преси. Адже журналісти мають представляти речі справедливо та неупереджено, тому для обох сторін важлива свобода преси та можливість преси сказати те, що вони вважають правильним.

Яка ситуація в нас зараз з цим, як ви вважаєте??

В Україні дуже вільна преса. Бо я бачу різноманітні критичні зауваження на адресу різних людей, зокрема влади, і в цьому я вбачаю ознаку здорової преси. Але кожен повинен остерігатися обмежень, аби журналісти дійсно були голосом українців. Тож ми продовжимо підтримувати свободу преси тут, в Україні.

Джерело Україна 24 Теги