"Ми подолали п'ятирічний рубіж": Роман Безсмертний про те, що робити з Донбасом

"Закон про реінтеграцію - це маневр, який є мертвонародженим і придуманим тільки для внутрішньої гри"

"Ми подолали п'ятирічний рубіж": Роман Безсмертний про те, що робити з Донбасом

У студії програми "ХАРД з Влащенко" на телеканалі "Україна 24" - політик і дипломат, колишній учасник української делегації в Тристоронній контактній групі Роман Безсмертний.

Програма була в ефірі 26.01. Щоб подивитися відео програми, перейдіть у кінець інтерв'ю.

Н.В. Вітаю вас, пане Романе. Понад рік ми не бачились у прямих ефірах, і сьогодні сподіваюсь обговорити дуже багато питань. Почну з сьогоднішніх подій - проголосованого законопроєкту про народовладдя, який обіцяв президент Зеленський, коли йшов на вибори. Як ви вважаєте, наскільки своєчасний цей закон, наскільки він відповідає тому, що було обіцяно, що він змінить у нашому житті?

Р.Б. У назві цього закону є дві речі, які несумісні. Народовладдя - це історія з учорашнього дня, а референдум - це те, що попереду. До цього ще треба добігти. Чи можна поєднувати такі речі? Еклектично - так. Я не знаю, що прийняли, я не читав останньої редакції, але я добре знаю проєкт, який подавався президентом. Це еклектичний документ, в якому поєднуються непоєднувані речі. Щобільше - там дуже багато технічних помилок. Наприклад, предметом закону про народовладдя через референдум не може бути референдум за народною ініціативою, тому що механізм проведення зустрічний. Якби автори подивилися аналоги, вони б ніколи це в купу не валили, тому що це несумісні речі.

Чи потрібен такий закон у принципі? Потрібен, бо цей предмет визначений Конституцією. Чи якісний був проєкт? Він був безглуздий. Чи можна з нього було зробити щось? Можна. У мене позаду чотири каденції у Верховній Раді, і я розумію, що це можна зробити. Що прийняли й що підпише президент, побачимо, бо технологія прийняття закону, обговорення в читаннях, підписання президентом може змінити його до невпізнаності. Треба подивитися, що там на виході.

Н.В. Пане Романе, ви близько року тому вийшли з Мінської групи. Не можу вам не поставити це запитання - як ви ставитеся до спроб Зеленського переглянути Мінські угоди в односторонньому порядку? Новий закон про реінтеграцію Донбасу, який пропонується на сайті Міністерства з окупованих територій, передбачає дуже багато дивних і цікавих речей. Наприклад, вибори проходять через кілька років після повернення Україні контролю над територією, що суперечить Мінським домовленостям, всі правоохоронні  органи й суди формуються Києвом, повний гуманітарний диктат з питань національної пам'яті, української мови - всього гуманітарного сектору. Там вже немає питання про особливий статус Донбасу, хоча у 2015 році був проголосований закон. Передбачаються навіть іноземні керуючі територіями. До чого ця тенденція?

Р.Б. На сьогодні теза реінтеграції є абсолютно пережитою, вона не може бути застосована через те, що ми подолали п'ятирічний рубіж, коли сформовані речі, які не дають можливості вживати те, що іменувалося в тому числі реінтеграцією.

Є зовсім інша ситуація, мало того - вона змінена більшою мірою поведінкою як президента, так і його оточення. Змінені механізми всередині країни.

Закон про реінтеграцію - це маневр, не більше і не менше, який, з моєї точки зору, є мертвонародженим і придуманим лише для внутрішньої гри, а не для отримання результату. Якщо ми говоримо про гуманітарні речі, для мене однозначно, що на сьогодні, окрім інструменту відселення звідти людей, програми їх забезпечення житлом, роботою - іншого варіанту немає.

Н.В. Вважаєте, що ці території для нас втрачені?

Р.Б. На сьогодні механізмом реінтеграції вирішувати це питання неможливо, тому людей, які моляться на Україну, які живуть для України, звідти треба в такий спосіб відселити, їх треба просто рятувати. Далі. Питання це вирішувати треба військовим способом, іншого способу сьогодні немає.

Н.В. Ви маєте на увазі силове звільнення території?

Р.Б. Абсолютно правильно, тому що там наростає конфлікт між населенням, яке залишається з проукраїнською орієнтацією, і тими, хто на сьогодні просто агресивно починає ставитися до України. Мало того, треба розуміти, що кардинально змінилася воєнна доктрина Російської Федерації. Військові частини, які там сформовані, які збільшуються, інтегруються в агресивну систему генштабу збройних сил РФ, все більше і більше набувають системи, придатної, щоб атакувати й здійснювати агресію. В такий спосіб місцеве населення, яке задіюється в цей механізм, буде задіюватися не тільки в ці корпуси, але й в диверсійно-розвідувальні групи. Як тільки ми в цей момент, коли Росія це робитиме, будемо поводитися м'яко, дозволяти робити всі ці маневри, ми просто себе будемо підставляти.

Дивіться повне відео інтерв'ю

Джерело Україна 24 Теги