"Не треба говорити про 20 грн за маску": Кирило Тимошенко про карантин і скандал з "Мрією

Заступник глави Офісу президента прокоментував гучні випадки з гуманітарним вантажем з Китаю і працюючим в карантин столичним рестораном

"Не треба говорити про 20 грн за маску": Кирило Тимошенко про карантин і скандал з "Мрією

У студії програми "Час Голованова" - заступник голови Офісу президента Володимира Зеленського Кирило Тимошенко. Про скандал з "Мрією" і "Епіцентром", перспективи Михайла Саакашвілі в українському уряді і про багато іншого - в цій бесіді.

Щоб подивитися відео програми, перейдіть в кінець інтерв'ю.

- Буквально вчора понад 25 літаків прибули в Бориспіль з Китаю. Звідти привезли 400 тисяч респіраторів і 50 тисяч захисних щитків для українських лікарів. В Офісі президента зазначили, що тепер медики забезпечені всім необхідним на місяць вперед, криза переможена, а тому надалі рейсами опікуватиметься Міністерство охорони здоров'я України. Наразі в Україну прибуло вже понад 25 літаків, а ОП стверджує, що на них не витрачаються гроші з бюджету країни - гроші надаються благодійним фондом. Допроваджуються рейсами і комерційні вантажі, які закуповує бізнес. Нагадаємо, тиждень тому в Україну прибув рекордний вантаж з допомогою медикам на борту АН-225 «Мрія» були 12 мільйонів масок, 200 тисяч захисних окулярів і 100 тисяч захисних костюмів. Загальна вага вантажу становила 103 тонни. Зустрічав рейс сам президент України Володимир Зеленський. Також українські літаки допомагали гуманітарними вантажами та іншим країнам - США, Франції, Польщі, Данії, Словаччини та Чехії.

Багато питань виникає в українців, вони обговорюються в соцмережах і месенджерах, про те, хто фінансує ці перельоти. Якщо ми говоримо про понад 25 рейсів - хто оплачує їх?

- Давайте ми почнемо з сьогоднішнього літака, на якому прилетіли 400 тисяч респіраторів і 50 тисяч захисних щитків. Цей вантаж уже завтра буде доправлений в регіони. Це все вже на складах, воно все розмитнене, і вже буде нашою логістикою доправлятися по регіонах.

Що стосується літаків. Це було, здається, 1,5 місяця тому, чи вже два. Ми зрозуміли, що в державі дійсно криза і потрібно закуповувати засоби захисту для наших лікарів та інших службовців, наприклад, поліція і так далі. Президент провів зустріч з великим бізнесом, великий бізнес погодився допомагати із закупівлями. Ми розуміли, що державними коштами це неможливо так швидко, як це було необхідно на той момент, коли у нас не було ніяких засобів захисту спеціальних - респіраторів, окулярів, захисних щитків. Тому було ухвалено рішення про те, що перші партії закуповуватимуться благодійним фондом, на кошти, які направив туди бізнес.

Яка була роль Офісу президента в цьому? Офіс президента організував всю логістику, всі закупівлі. Це була дійсно велика робота. Спочатку працювало лише кілька людей, а зараз це вже великий штат, понад 20 людей. Це і логісти, це і закупівельники, які працюють з Китаєм, і брокери, які займаються тут розмитненням, це перекладачі з китайської - це дійсно великий штаб. Але з першим літаком ми працювали втрьох. Якщо ви пам'ятаєте, на першому літаку літав народний депутат Андрій Мотиловець. Ми почали привозити засоби захисту. І хочу підкреслити, що ми не витрачали тоді і не витрачаємо зараз, з цієї доставкою, ні копійки з державного бюджету. Ні на закупівлі, ні на самі літаки і перевезення.

Які є види вантажів? Є ті, що закуповуються за кошти благодійного фонду, організованого Офісом президента. Загалом, ми закупили 1,3 мільйона респіраторів, 60 тисяч окулярів, 50 тисяч щитків, ПЛР-тести. Ми запустили виробництво ПЛР-тестів в Україні. Це перший вид. Є другий вид вантажів. Це вантажі, які закуповує бізнес для тих регіонів, де вони працюють. Наприклад, є якесь підприємство, і воно хоче допомогти лікарні, яка розташовується поруч. Це теж гуманітарна допомога, але в дещо менших обсягах. Ці вантажі також оплачує благодійний фонд. Вони оплачують перевезення, доставку. А закупівлі оплачує саме підприємство. А є третій вид. Він з'явився через тиждень або два після того, як ми оголосили, що ми організували літаки, у нас почало все виходити, налагоджуватися в Китаї. До нас почав звертатися комерційний бізнес - ритейлери, аптечні мережі, імпортери медобладнання, засобів захисту. 99% з них хотіли везти звичайні тришарові маски для продажу населенню. Вони звернулися до нас, щоб ми допомогли їм з літаками. Тому що літаків на той момент ні в кого, крім великих логістичних компаній, які доставляють в Україну, що коштує в десятки разів більше, не було ні в кого. Вони звернулися до нас, запитали, чи можна їм також літати. Ми дали добро, переключили їх на авіакомпанію. Авіакомпанія надає їм рахунки, які вони сплачують. І привозять собі ці вантажі, а потім продають їх в своїх мережах - аптечних і не тільки.

- А в чому була ваша зацікавленість?

- Наша зацікавленість була одна - ми хотіли наповнити ринок масками. Згадайте, скільки коштувала маска місяць тому - 20-25 гривень, а то й дорожче. Зараз ціна на маски - 8-11 гривень. Так сталося, тому що ми наповнили ринок тим, що дали можливість комерційним організаціям привозити сюди товар. Ціна впала, і люди можуть купувати цей товар, тому що він є і він по кишені нашому населенню. Але я хочу підкреслити один момент. Всі пам'ятають, скільки коштували маски раніше - одну дві гривні. Зараз Китай підвищив свої ціни, а ми все життя більшу частину товарів аптечних закуповували саме в Китаї. Китай підвищив ціни, тому вони не можуть зробити такі ж ціни, як були раніше на українському ринку. Щодо українських підприємств, які виробляють маски. Багато хто запитує, чому ми купуємо маски в Китаї, а не виробляємо їх тут. За нашою інформацією, за інформацією міністерства економіки, зараз підприємства, які випускають звичайні тришарові маски, завантажені повністю, але цієї кількості вкрай не вистачає, щоб наповнити аптечні мережі. Далі потрібно відкривати нові підприємства. А нові підприємства це лінії, які теж купуються в Китаї, щоб виробляти продукцію. Що стосується респіраторів й іншого, воно виробляється, але в дуже малих обсягах.

- А ви впевнені, що підприємства, які виробляють тришарові маски в Україні, відправляють їх в українські аптеки, а не в німецькі або інші європейські аптеки?

- Майже щодня є інформація від СБУ про те, що вони зупиняють спроби експорту. І я сподіваюся, що вони зупиняють всі такі спроби, тому що у нас є заборона на експорт таких товарів і все повинно залишатися в Україні.

- Перше на що вам нарікали, це те, що ви використовуєте маленькі літаки, хоча є велика «Мрія», яку потім завантажили і доставили до Києва. Навіщо ганяти маленькі літаки багато разів, якщо можна відправити великий літак один? Чому це не зробили відразу?

- Дивіться, є кілька моментів. По-перше, підприємства, які виробляють у Китаї засоби захисту, розташовуються в різних містах. Тому ми забирали вантажі з різних аеропортів. І бувало так, що ці вантажі не заповнюєть повністю літак. Тому авіакомпанія добирала вантажами комерційних організацій, щоб літак був заповнений повністю, і брала з них гроші за це. Тобто, ми платили за свій обсяг, вони платили за свій обсяг. Бували випадки, коли ми повністю заповнювали літак.

- Щоразу, коли ви говорите «ми платили», з'являється невизначеність.

- Благодійний фонд сплачував. Але фактично, наші менеджери організовували все це. Логістику, закупівлі засобів захисту і всі речі, які з цим пов'язані. Я ще раз підкреслюю, це не бюджетні кошти, це гроші, які бізнес направляв в благодійний фонд, який за все платив.

- А є конкретні назви і прізвища людей, які фінансують цей фонд?

- Так. Велика кількість бізнесу фінансують ці фонди. Але я просто не хочу зараз анонсувати щось. Це великий бізнес, відомі марки. Наступного тижня фонд зробить великий звіт, про те, скільки витрачено грошей, скільки з них витрачено в Україні, на українські підприємства, скільки на них закуповувалося в Китаї і Кореї. Тому що ми деякі засоби захисту купували в Кореї, і тести також. Скільки, на який вид товару, скільки закуплено. Я не думаю, що у когось потім залишаться питання. Чому ми тільки зараз це готуємо? Тому що зараз ми переклали всі закупівлі на МОЗ, який повинен тепер цим займатися. І це був «крайній» літак, як ми його називали, який був організований Офісом президента. І ми почали працювати над звітом. Після нього планується провести великий аудит самого фонду, для того, щоб ті, хто давав гроші, мали звіт по аудиту роботи фонду.

- Добре. Потім назбиралося дуже багато вантажу і вийшло задіяти «Мрію» в цьому перельоті.

- Додатково про те, що ми возили маленькими літаками, які часом були завантажені наполовину. Це потрібно було привезти якомога швидше, у нас не було часу на очікування. І коштувало це приблизно стільки ж, скільки і завантажити великий літак. Різниці особливої ​​немає. Що взяти «Мрію» і збирати вантаж, чекати два-три тижні, щоб набрати товари в Китаї, що зараз його привезти маленьким літаком.

Стосовно «Мрії». Раніше я бачив, що вже був прес-реліз від компанії «Епіцентр». «Мрію» оплатило приватне підприємство «Епіцентр». Воно оплатило перевезення з Китаю свого вантажу. Вони вийшли і сказали, що хочуть на «Мрії» привезти вантаж. Це буде комерційний вантаж компанії і частину вантажу - гуманітарні товари, які вони хочуть передати МОЗ і лікарням. Які лікарні отримають допомогу - повинен був назвати МОЗ. І ми сказали «окей, летіть». Тому що ми були в цьому зацікавлені, тому що наші лікарі отримають більшу кількість засобів захисту.

- Тобто, це була ініціатива не благодійного фонду?

- Фонд взагалі не брав у цьому участі. Це «Епіцентр» замовив собі літак, оплатив переліт «Мрії», ДП «Антонов» заробив на цьому кошти, вони надійшли до державного бюджету. І ще за це ми отримали гуманітарну допомогу у вигляді двох мільйонів медичних масок, 75 тисяч костюмів і 30 тисяч спеціальних окулярів для наших лікарів.

- Які були спрямовані безкоштовно ...

- Безкоштовно. Це був подарунок від компанії, яка замовила літак. І мені здається, в цьому немає ніяких питань. Хоча нам нарікають на те, що мовляв «Епіцентр» віз, чому він продає. Але слухайте, люди оплатили літак, і привезли собі вантаж.

- Про це не було відомо. Ви ж розумієте, якщо хоч щось ховається, то потім з цього виникає проблема. Тому що у людей складається інше враження. Приїжджає президент, особисто президент. Він же не зустрічає кожен рейс. Значить, це був знаковий для України рейс і на цьому було зроблено акцент.

- Я можу сказати, чому президент приїхав. Ну, по-перше, це «Мрія». Це гордість нашої країни, це найбільший літак, який є в світі. По-друге, «Мрія» давно не літала. Півтора року вона стояла. Це дійсно подія для України, гордість авіаперевезень українських. «Мрія» привезла вантаж для України. Адже перед цим, за день або два, нам дорікали на те, що вантаж повезли до Польщі. Тому що на той момент вантаж накопичувався на китайських складах, щоб його перевезти.

- Як ви зараз оціните стан забезпеченості аптек та інших центрів, де розповсюджують маски та інші засоби захисту? Тому що спочатку ми побачили, що країна не готова до пандемії: відсутність масок, антисептики - на вагу золота. Зараз яка ситуація?

- По антисептиках. Ми запустили «Укрспирт», він почав продавати спирт для антисептиків. Минув тиждень, здається, і почалося виробництво. Це був процес, ми цим займалися, щоб «Укрспирт» розпочав відвантажувати вантажі для підприємств, які виробляють ці антисептики. Щодо всіх тих товарів, які ми привозимо для лікарів, для лабораторій, для поліції, збройних сил України і так далі, то за нашими оцінками на три-чотири тижні вони забезпечені. Саме тому ми вибрали такий момент, щоб уже МОЗ почав здійснювати закупівлі. І він дійсно вже почав. Щоб зберегти такий рівень забезпеченості - мінімум на чотири тижні. Було багато всього півтора місяці тому, ми займалися не тільки цим. Ми займалися лабораторіями, наприклад. В один момент я запитав у МОЗ, це був перехідний момент між міністрами, було не зрозуміло, скільки взагалі лабораторій. Нам відповідали, що п'ять ... Або сім. Або дві. Ніхто не міг відповісти точно. Ми за день знайшли по лабораторії в кожній області. Вони були, вони працювали, просто не враховувалися. Так вийшло у нас в країні. Взагалі вся система, вона руйнувалася. Не було лабораторій, ну і не було. Зараз у нас працюють лабораторії в кожній області. Мінімум дві машинки-апліфікатори, які проводять ПЛР-тестування в кожній лабораторії. Це велика система. Як ви бачите, зараз зростає кількість тестувань, які робляться щодня. Це одне із завдань, які ставив президент перед міністром охорони здоров'я. Ми зайшли і створили цю координаційну раду саме для того, щоб подолати цю кризу. Криза, яка була із засобами захисту, яка була з тестами, з лабораторіями, з логістикою. Як приклад, коли прилетів перший літак, мені здавалося, що у МОЗ, у державних підприємств, які є у МОЗ, є якась логістика. Приїжджають вакцини, ще щось, і воно якось розвозиться, розвозилось якось до цього. Але ми дізналися, що так, є підприємство, в ньому є три машини, п'ять людей, або трохи більше там працює. А у нас прилетів повний літак засобів захисту. І ми зрозуміли, що ми спочатку розкладатимемо все це, а потім і розвозитимемо ще тиждень. І ми побудували систему логістики для них, підключився український логістичний бізнес, наприклад компанія «Нова пошта». Вони долучилися і допомагали. Ще один приклад. Коли говорили, що немає засобів захисту, ми знайшли одного з великих імпортерів українських, який завозить засоби захисту. Наприклад, шість мільйонів рукавичок одноразових. Коли всі кричали, що немає рукавичок. Це був той же період, коли не було антисептиків. Немає рукавичок, лікарі працюють без рукавичок. На складі в Києві лежали шість мільйонів рукавичок. І таких прикладів було багато. Тобто ми прийшли цим штабом, щоб швидко подолати цю кризу, налагодити це все. Тепер прийшла нова команда в МОЗ, вони почали з усім цим розбиратися і ми фактично все це вже передаємо, але контролюємо, як там все відбувається. У боротьбі з COVID-19.

- Ось ви говорите, що там лабораторії не були враховані, там - рукавички. І з одного боку це все можна ставити вам в претензію, а з іншого боку - вибори відбулися рік тому. І нам пообіцяли аудит держави рік тому. І якби він стався, то і лабораторії, і рукавички вже були б в реєстрах.

- Рукавички були не на складах МОЗ, а на складі в імпортера, у якого ми їх купили. Що ж до лабораторій я розумію ваше запитання. Дивіться, це ж бюрократична звітність. На папері все є, але коли починаєш з усім цим розбиратися в деталях, виявляється, що багато чого не працює, або його немає, або воно взагалі не так влаштовано. Наприклад, написано, що є три машини, але виявляється, що дві з них не працюють, одна на ремонті стоїть уже давно. А написано - три машини. Можна ж написати 2, а 18 з них - на ремонті. І таких прикладів безліч. Ми цим займалися. Зверху до низу проходили ці процеси. Як і з закупівлями. Всім здається, що це так просто, одним помахом руки, купити в Китаї маски, 200 або 300 тисяч респіраторів. Ви не уявляєте, що там місяць тому в Китаї відбувалося. Воно і зараз там відбувається. Там були всі країни, країни намагалися один у одного перекупити. Тобто, наші менеджери перекуповували в італійців, хтось ще відмовлявся. Наші вантажі теж намагалися перекупити.

- Те, що ви називаєте гуманітарними вантажами, те, що було закуплено благодійним фондом і розподілялося безкоштовно, кому воно роздавалося, і хто це отримав?

- Дивіться, яка система розподілення. Прилітає літак. Ми знаємо, що на ньому буде заздалегідь. МОЗ разом з нашими менеджерами робить розподіл. У цьому розподілі всі опорні лікарні по боротьбі з COVID-19, інші лікарні, які можуть працювати з COVID-19 в якихось випадках, станції швидкої медичної допомоги, поліція, прикордонники, ЗСУ, СБУ і так далі. Але в першу чергу - лікарі. 95% вантажу відправлялося відразу лікарям. Як це відбувалося. Ми з фонду передаємо це на департаменти МОЗ в кожній області. І за документами теж. А далі вони розподіляють по області серед лікарень, які працюють з COVID-19 і фізично, і документально. Саме тому пана Ляшка ми відправляли по областях два тижні тому. Для того, щоб він проконтролював, де і як це відбувається.

- Хто крім Віктора Ляшка, який їздить по областях, контролює? Адже це ж одноразові товари, їх можна списати, заявити, що роздали і відправити на ринки.

- На жаль, бувають і такі випадки. Це контролюють департаменти МОЗ в кожній області. А ще підключаються мажоритарні народні депутати. Вони фізично їздять по округах і дивляться, спілкуються з лікарями, і буває так, що самі передають ці вантажі, щоб все враховувалося. До цього ми зробили додаток Міністерство цифрової трансформації, куди усі лікарні заносять інформацію про те, скільки вони отримали і скільки їм ще потрібно.

- Чому виникло питання про те, куди це все розподіляється, тому що ситуація дуже напружена. Незважаючи на наявність в аптеках і торговельних центрах масок, не всі їх можуть собі дозволити. Є верстви населення, для яких ці 10-15 гривень - багато. Адже маски не можна носити постійно, їх потрібно міняти. Чи можливий державний проект з роздачі масок безкоштовно?

- Працюють різні благодійні організації. У нас є різні соціальні проекти для таких верств населення, для пенсіонерів. По-перше, ми з Укрпоштою розробили систему доставки. Фактично, Укрпошта стала таким собі інтернет-магазином для пенсіонерів. Приходить листоноша, у нього є буклет, в якому можна замовити будь-які продукти харчування, які в першу чергу необхідні, та ж гречка. І ціни там нижчі, ніж у багатьох магазинах. Пенсіонер замовляє, листоноша приносить.

- А де вони все це беруть?

- Укрпошта це все закуповує. І багато пенсіонерів цим користується. І паски ми так розвозили, коли були замовлення. І все це навіщо було зроблено? Щоб пенсіонери перебували вдома.

- Питання від глядачів. Чому Офіс президента дублює повноваження Кабміну в поставках засобів захисту? Це входить в їх функції?

- Це не входить в наші функції. Але повторюся, була кризова ситуація, був створений координаційний штаб при Офісі президента, тому що ми розуміли, що Кабмін та інші органи влади не зможуть через деякі бюрократичні перепони зробити швидкі закупівлі і побудувати таку логістику. Саме тому ми зробили це все при ОП, налагодили, і далі цим опікуватимуться органи виконавчої влади.

- Питання глядача. Чому ми привозимо засоби захисту з Китаю, а не виробляємо в Україні?

- Стосовно засобів захисту, які використовують лікарі - не тришарові маски, а респіратори. Їх виробляють в Україні. Але тільки зовсім невелику кількість. Контракти з цими підприємствами розписані на деякі лікарні, вони закуповують. Але тих обсягів, які нам дійсно необхідні, в Україні немає і їх неможливо виготовити. Така реальність. І я більше скажу - таке не тільки в Україні. Ви пам'ятаєте, як за кілька днів до заборони на експорт, такі респіратори вивозилися в Іспанію? Така ситуація не тільки у нас. Єдиний великий виробник у світі - це Китай. Так влаштовано. По-перше, вони це все пройшли, вони перебудували свої підприємства. А по-друге, вони і випускали це все. Але ми закуповували не тільки в Китаї, але і в Кореї захисні костюми. І вони дійсно хорошої якості.

- Питання глядача. Це правда, що Володимир Зеленський викликав вас вночі для розборок з приводу літака «Мрія»?

- Ні це не правда. Тобто, ми спілкувалися, і це було вночі, коли вся ця хейтерська історія почала розгортатися. Ви розумієте, вона негарна. Тому що деякі журналісти, а ми розуміємо, хто за цим стоїть, намагаються перекрутити те, що ми зробили для держави. Фактично, ми зробили свою роботу, але це дійсно велика справа - те, що ми побудували за місяць. Ну дійсно. Ми налагодили поставки, ми почали виробляти ПЛР-тести в Україні, ми почали виробляти деякі засоби захисту в Україні. Ми привезли це все, побудували цей повітряний міст, дозволили бізнесу привезти свою продукцію. І це не красиво, коли деякі люди навіть маску не купили, як гуманітарну допомогу комусь, намагаються спотворити інформацію.

- Питання глядача. Нехай і маски Укрпошта продає або роздає пенсіонерам.

- До речі , Я сказав кілька днів тому про це Укрпошті. Щоб вони закупили маски. На жаль, роздавати безкоштовно вони не можуть. Але якщо знайдуться якісь благодійні організації, які будуть готові на це, то ми будемо тільки раді. Але ми за найменшою ціною збираємося продавати тим пенсіонера, які хочуть це закупити.

- Питання глядача. Маска коштує 20 гривень. На день потрібно три маски, це коштує 60 гривень. За місяць це 900 гривень. Де пенсіонеру взяти ці 900 гривень?

- Я хочу відразу сказати, що є великі мережі магазинів, в яких є маски по 8,5 гривень. Якщо що, це не "Епіцентр". Інша велика мережа, не хочу називати назву. Це, по-перше. По-друге, в інтернет-магазинах і інших офлайнових магазинах є маски по 9-11 гривень. Тому не треба говорити про 20 гривень за маску. Це вже в два рази менше. А взагалі, я не розумію, навіщо така кількість масок. У нас карантин. Потрібно вдома сидіти і виходити тільки за крайньої необхідності. За продуктами харчування і в аптеки. Така кількість масок йому просто не потрібно. А якщо людина працює на підприємстві, то це справа підприємства - допомагати своїм працівникам. І вони так і роблять, багато хто з них закуповують маски та інші засоби захисту, які необхідні.

- Питання глядача. Як справи з вакциною, яку розробляють в Україні?

- Дивіться, зараз йдуть клінічні дослідження. І більше ми сказати не можемо. Цим займається МОЗ, наші вірусологи. Як тільки закінчать клінічні дослідження, а ми сподіваємося, що це буде досить скоро, ми вийдемо зі звітом, результатом того, що сталося.

- Згадали про карантин і на це багато нарікань. Чому маленькі кав'ярні закриті, а великі мережі фаст-фуду працюють, в тому числі продають каву через віконце? Чому одні торговельні центри працюють, а інші - ні? Чому така вибірковість для бізнесу? Хтось на карантині, а хтось продовжує працювати.

- Ніякої вибірковості не існують. Працюють аптеки, працюють магазини, які продають продукти харчування, працюють так звані господарські магазини, працюють ресторани на доставку, якщо вони можуть організувати доставку, або «на винос». Ми розуміємо, що потрібно якомога швидше це пройти, тому що малий бізнес довго сидіти на карантині не може. Ми все це розуміємо, ми ж не з космосу. Але зараз так звані травневі свята потрібно пересидіти. І ми сподіваємося, що відразу після свят, з 12 травня ми щотижня, кожні два тижні почнемо відкривати деякі види бізнесу. Ми все розуміємо, але зрозумійте і нас. Ми це робимо не для того, щоб бізнес стояв, а для того, щоб люди не помирали.

- З 1 травня починають роботу ринки. І у багатьох виникає питання про те, чому в супермаркетах купувати продукти можна, а на ринках - не можна?

- Спочатку ринки ніхто не закривав і ми дивилися на те, що ми не можемо проконтролювати епідеміологічну ситуацію на ринках. І тільки тому було прийнято рішення закрити ринки. Але в багатьох регіонах, районах, ринків немає альтернативи. Тому ми так швидко, як могли, розробляли план того, як ми зможемо відкрити ринки якомога швидше, але так, щоб люди не помирали. Тому ми зараз розробили систему контролю над епідеміологічною ситуацією на ринках і відкриваємо ринки.

- Питання від глядача. Коли буде відповідь на питання про те, хто продав наш стратегічний запас масок? І де наш фонд стратегічного запасу масок на випадок епідемії?

- Запас ніхто не продавав. У нас були так звані одноразові маски, їм був не перший і не другий рік. Вони були закуплені кілька років тому і їх термін придатності минав. Я не можу сказати, де вони. Мені здається, вони так і знаходяться зараз у Держрезерві. І Держрезерв займається тим, щоб закупити це все. Інформація про те, що з Держрезерву все було продано, не відповідає дійсності.

- Тоді чому це все не з'явилося з Держрезерву?

- Воно з'являлося. Органи, які працюють з Держрезервом - поліція, прикордонники, вони використовували ці засоби захисту. Але цей товар не може надійти в аптеки - він куплений державою.

- Питання глядача. Замовляються тільки одноразові маски чи і багаторазові теж?

- Ці респіратори, які ми замовляємо, вони фактично багаторазові. Що стосується костюмів захисних, можу сказати ... Ми замовляємо одноразові костюми з Китаю і Кореї, але в Україні ми налагодили виробництво багаторазових костюмів біозахисту. Українське підприємство виробило для нас 12 тисяч костюмів. Це велика кількість, бо вони багаторазові. Ці костюми надійшли в лабораторні центри і в лікарні, які працюють з COVID-19. Тобто, багаторазові тільки костюми.

- Переходимо до теми, яка обговорювалася неодноразово. Які перспективи у Міхеіла Саакашвілі, як вам здається? Тому що це історія, яка почалася спочатку інформаційно голосно. І яку підтвердив сам Саакашвілі, про те, що президент зробив пропозицію обійняти місце віце-прем'єра з реформ ... А потім почалося.

- Ця історія тільки почалася, але ще не закінчилася. Я думаю, наша країна тільки виграє, якщо пан Саакашвілі допомагатиме в реформуванні нашої країни. На жаль, більше сказати я вам не можу. Адже я відповідаю і за інформаційну політику в Офісі президента. Хотілося б, щоб ці новини виходили від президента, а не від мене.

- Про нову посаду щодо Саакашвілі повідомив голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія. Каже, що екс-президент Грузії з президентом Зеленським вже про щось домовилися. Рішення обіцяв оприлюднити найближчим часом. Що це за рішення?

- Я вам скажу, що Давид Арахамія теж не може бути спікером з цього питання. Я дивився його брифінг детально.

- А коли буде це рішення?

- Кілька днів і буде.

- Поточного тижня?

 - Ну давайте подивимося, як воно буде.

- Як кажуть депутати і ті, хто знаходяться поруч з ними, не вистачає голосів, щоб підтримати кандидатуру Міхеіла Ніколозович на посаді віце-прем'єра. І не тільки голосів не вистачає, але і немає підтримки прем'єр-міністра, під керівництвом якого доведеться працювати віце-прем'єру Саакашвілі.

- Інформація про прем'єр-міністра не відповідає дійсності. Пан Шмигаль у хороших стосунках з паном Саакашвілі. А щодо посади, то не всі посади вимагають голосування у Верховній Раді, скажімо так. Але більше я сказати не можу. Але повторюся, як сказав пан Арахамія, якщо треба буде голосувати за віце-прем'єра Саакашвілі, голоси під це є. І Давид Арахамія теж про це сьогодні сказав.

- Тоді питання про роботу парламенту. Навіщо тоді було збирати позачергове засідання Верховної Ради в четвер, коли вся країна чекала, що вирішуватимуться кадрові питання. Не тільки Саакашвілі, але і Ситника, можливо, винесено на розгляд депутатів. Проте, ні першого, ні другого не сталося. Навіть самі депутати кажуть, що не першої важливості питання виносилися на голосування і можна було наступного тижня спокійно це зробити.

- Ну, слухайте, Верховна Рада постійно збирається на позачергові сесії, тому що ті питання, які вони вирішують, вони допомагають економіці в тій ситуації, в якій ми перебуваємо з коронавірусом або в боротьбі з коронавірусом. Або також були питання, які потрібно було вирішувати саме зараз. Це не була сесія з кадрових питань, тільки по Саакашвілі і Ситнику.

- Питання Ситника буде винесене на розгляд?

- Я не можу вам відповісти на питання про Ситника, тому що це взагалі питання депутатів. Як вирішить Верховна Рада, одна фракція, дві фракції, так воно і буде.

- Повертаємося до питань глядачів. Добре говорить ваш гість про маски, але в Чернівцях їх немає в аптеках взагалі.

- Дивіться, ми перевіряємо це все. По-перше, нам про це все Мінекономіки звітує, це така історія завжди. Я дивлюся на інтернет-магазини аптечних мереж, які представлені у всіх регіонах України. Що стосується Чернівців, я не думаю, що інформація відповідає дійсності. Можливо, що в якійсь аптеці дійсно немає масок, але в сусідній аптеці вони є. Або у неаптечного рітейлу є маски. В інтернеті є маски. Я розумію, що велика частина населення не купує в інтернеті, звикла купувати в оффлайн- магазинах.

- Просто не завжди сусідня аптека розміщується в пішій доступності. А транспорт не працює.

- Ми проводили багато зустрічей з аптечними мережами. Але я хочу, щоб всі розуміли, що аптеки це не державні підприємства. Це бізнес. І люди, які володіють цим бізнесом, самі вирішують, як вони поставляють товари. Що саме вони постачають. Може, хтось не зацікавлений в постачаннях масок. І це не добре. Тому що ми зацікавлені в тому, щоб в кожній аптеці людина могла купити собі маску. За нашою інформацією вже дуже багато аптечних мереж мають у продажу маски. Я минулого тижня зупинився біля звичайної аптеки, там були маски, були антисептики. Там навіть респіратори продавали українські.

- Бліц-питання від глядачів. Чи планує ОП переїжджати з Банкової? Коли це відбудеться?

- Ми не переїжджаємо тому, що на це потрібні кошти. Щоб обладнати нове приміщення. Саме тому ми не переїжджаємо. Не хочемо на це витрачати бюджетні кошти. Не зараз.

- Скільки разів ви і президент проходили тест на коронавірус?

- Я проходив тричі. Президент, я думаю, теж два-три. Ми проходили їх в залежності від ситуації. Це були ПЛР-тести.

- Які перспективи Миколи Тищенка? Йдеться про історію з «Велюр» і його «походом» в мери Києва.

- Партія вирішить. Зараз відбувається така собі селекція, відбір кандидатів у мери Києва. Тож я думаю, скоро дізнаємося, які кандидати на пост мера не тільки Києва, а й інших міст, будуть від партії «Слуга народу».

- Якою була реакція президента на історію з закритим рестораном, в якому Тищенко, нібито приймав друзів?

- Це погана історія. І немає різниця, ресторан це народного депутата, хоча це не його ресторан, це його колишній бізнес, або це ресторан звичайного підприємця. Є рішення про те, що ресторани повинні бути закриті, і його потрібно дотримуватися. І робити так, як говорить закон або постанова Кабінету міністрів.

- Чому не виконуються обіцянки президента про доступне розмитнення? Адже ми всі так чи інакше пов'язані з транспортом. За такими тарифами ми не в змозі платити. Де обіцяні 10%?

- Можу проанонсувати, що через кілька днів у нас буде нарада з цього приводу, і ми вирішимо це питання якомога швидше.

- Це правда, що МВФ тисне на Україну в питанні Ситника? І якщо його не звільнять, то це означатиме, що ми в черговий раз прогинається під МВФ?

- Ні, це зовсім неправдива інформація. Дивіться, вимоги МВФ закріплені, всі їх знають. Це були законопроекти, вони всі виконані, ми працюємо над програмою МВФ. Ситника в цій програмі немає.

- Повернення Саакашвілі не повертає нас в епоху Порошенка?

- Пан Саакашвілі зробив велику справу в Грузії, фактично реформував країну. Саме тому його досвід потрібен нам, і ми хотіли б його використовувати.

- Минув рік з моменту другого туру президентських виборів. Яку оцінку ви дасте роботі Офісу президента? Занадто високі очікування були і у деяких й досі залишаються від нового президента і його команди.

- Багато чого зроблено. Людина, як і ми з вами, забуває, що було зроблено місяць тому, а тим більше - півроку назад. Але насправді дійсно багато зроблено. Ми це зрозуміли, коли почали працювати над звітним документальним фільмом про рік президентства, який був викладений в інтернеті, на каналах і так далі. Ми самі багато чого не пригадували і тільки коли почали збирати інформацію, зрозуміли. Але я хочу сказати, що ми багато зробили з того, що планували на цей рік. І це дуже добре. Ми ставили такі цілі, щоб робити все максимально і далі намагаємося робити все за максимумом.

- Ви один з небагатьох людей, хто залишився в команді президента. Ми пам'ятаємо фото, де йде президент, а поруч Гончарук, Данилюк, Богдан, Рябошапка, ви. І знаєте, виставляють зараз ці фотографії і ставлять хрестики - вибув, вибув, вибув. І виходить, що з тієї команди, яка проходила всю президентську компанію, залишилися тільки ви. Чому?

- Ні, не тільки я. Багато людей залишилося і працює з президентом, і на таких посадах, як я. Сергій Трофимов, наприклад. Він теж брав участь у передвиборчій програмі. Юрій Костюк. Ну і багато інших людей, які працюють в Офісі президента. Але якщо ми потрібні президенту - ми працюємо, якщо буде рішення президента, що нам потрібно розійтися - тоді таке буде рішення. Але поки це дійсно команда, яка працює і працює на Україну. Не одна і не дві людини. Я не хотів би говорити, що залишився тільки я з тих, хто приходив до влади разом з президентом. Це не так.

- Ви не вважаєте, що інформаційна кампанія навколо літаків, це прицільна атака, щоб прибрати вас з Офісу президента.

- Так, я розумію, що так і є. І я розумію, хто замовник цієї кампанії. Я не хочу поки говорити, хто це. Може, вони самі якось з'являться в інформаційному просторі, скажуть, що вони це роблять. Я думаю, що якщо робиш щось, не потрібно це приховувати. Потрібно сказати, мовляв, робимо цю чорнушну кампанію для цього, цього і цього. Я взагалі не розумію, як можна на цій темі влаштовувати такі кампанії. Перекручувати інформацію і відверто брехати.

- Минув час і вже можна зробити висновки. Скажіть, що було змінено в Офісі президента?

- Пройшов такий етап, був пан Богдан, він дійсно був ефективним на цьому етапі. Було таке рішення президента. Вони ухвалювали це рішення удвох з паном Богданом. І було вирішено, що буде інший етап в Офісі президента, буде новий керівник. Він такий же ефективний, немає ніяких питань або нарікань. Але таке було рішення президента. Не можу прокоментувати його особисте рішення.

- Після закінчення карантину можуть очікувати ЗМІ великої прес-конференції президента?

- Так, ми це анонсували. І ми б зробили, якби не карантинні заходи. Не знаю, в якому це буде форматі поки. Можливо, це буде якийсь особливий формат.

- Ви розробляєте «Державу в смартфоні». Так може і прес-конференцію зробите в діджитал-форматі?

- Насправді, ми думали зробити прес-конференцію в діджитал-режимі, але це не буде цікаво журналістам. Ми шукаємо формат. Але коли закінчиться карантин, президент виходитиме на прес-конференції. Це взагалі не питання для нас. Я думаю в «КиївФудМаркеті» ми показали, що ми готові відповідати на питання скільки завгодно і наскільки завгодно запитань.

- І останнє запитання до вас, як до заступника голови Офісу президента. Що потрібно зробити, щоб наступного разу на місці інтерв'юйованого сидів президент Володимир Зеленський?

- Ну, по-перше, потрібно пройти карантинні заходи, побороти епідемію. А далі дивитимемося. Не можу обіцяти, що буде інтерв'ю один на один. Адже ми пообіцяли прес-конференцію президента. А що до інтерв'ю - далі побачимо. Я думаю, що в якийсь момент воно буде.

Теги