"Під індексацію підпадають всі пенсіонери": Микола Шамбір про пенсії та інші соцвиплати

"Щодо виплати тисячі гривень - виплата залежала від розміру пенсії. Якщо пенсія перевищувала п'ять тисяч - тисяча гривень не платилася"

"Під індексацію підпадають всі пенсіонери": Микола Шамбір про пенсії та інші соцвиплати

У студії програми "Україна ввечері" на телеканалі "Україна 24" - радник міністра соціальної політики Микола Шамбір.

Щоб подивитися відео програми, перейдіть в кінець інтерв'ю.

Будемо говорити про виплати соціальні, про пенсії, про все, що стосується… Зараз у студії - Микола Шамбір, і, власне, радник міністра соціальної політики. Пане Миколо, доброго дня.

МШ: Доброго дня.

Запитань дуже багато, і про пенсії, я нагадаю, можете запитувати, про інші соціальні виплати, про те, що вас хвилює: про підвищення, індексацію, збільшення прожиткового мінімуму, про все-все-все, і ще більше. Отже, давайте, розпочнемо з підвищення пенсій, які почали отримувати українці вже з 4 липня. Про це звітує Пенсійний фонд. Перерахунок виплат провели 1 липня, тож тепер мінімальна пенсія збільшилася на 74 гривні, і становить 1712 гривень. Пенсію, а також інші соціальні виплати перерахували у зв'язку зі збільшенням прожиткового мінімуму. Він з 1 липня зріс на 91 гривню і становить 2118 гривень. Отже, нагадаю, Микола Шамбір, радник міністра соціальної політики у нас в студії. Отже, пане Миколо, взагалі, збільшення на 74 гривні – це багато чи ні, ви як це оцінюєте?

МШ: Ні, я не вважаю, що це багато. Це те, що затверджено державним бюджетом на 2020 рік, і це відповідає можливостям державного бюджету, можливо, так можна сказати. Хоча я прекрасно розумію, що це цифра низька.

Яка вона має бути?

МШ: Ну, яка вона має бути, я думаю, що ніхто не скаже достеменно, тому що, навіть, якщо людей запитати, одні скажуть одну, а інші іншу цифру. Але як на наш погляд, то вона відповідає затвердженому прожитковому мінімуму державним бюджетом. Міністерство соціальної політики веде облік прожиткового мінімуму у фактичному розмірі, і він десь для, якщо ми беремо для непрацездатних, то він десь біля 3300. От, можливо, оце десь та цифра, до якої нам потрібно вже зараз, будем так казати, наближатись, прагнути. Тому що хоча б це, воно б могло забезпечити той рівень, який можна було б вважати прожитковим мінімумом.

Так, є в нас вже дзвінок у студію, до вас запитання. Доброго дня, представтесь, звідки ви.

- Доброго дня, Антоніна, Київ. Запитання таке: Пенсійні фонди зараз не працюють, щоб там щось оформить – просто неможливо. Це просто жах. Ось розберіться з цим.

А що саме, що неможливо?

- Ось, дитина-сирота повинна на себе переоформить пенсію. Він – студент, і він приїхав, і… Телефони там не працюють, інформацію дізнатися неможливо.

Це про який термін іде мова, час карантину, чи коли ви почали телефонувати?

- Сьогодні.

Так, давайте слухати відповідь.

МШ: Ну, мабуть, тут якраз питання в карантині. І тут є кілька можливостей: перше питання – це подати всі документи через портал на Пенсійному фонді. Я думаю, що студент – йому немає особливих проблем якраз це зробити в електронному вигляді, тому що на порталі Пенсійного фонду ці всі дані можна зробити. Крім того, можна ще подати заяву поштою. І ці всі питання, ну, якщо необхідні документи додати…

Але це довго.

МШ: Ні, це майже так само буде. Пошта по Києву, я думаю, що за 2-3 дні дійдуть документи, і вони будуть розглянуті. Тобто, я б не сказав, що це буде занадто довго. Тобто, ці варіанти є. Крім того, в кожному відділенні Пенсійного фонду є скриньки, де можна залишити всі документи. Тобто, ці варіанти, це можна зробити.

Це ви сказали про варіанти. А хіба це нормально, що не працюють, або приходиш і не можеш отримати відповіді?

МШ: Ні, вони всі працюють. Але інший режим роботи.

А який, скажіть, режим роботи?

МШ: Ще раз скажу, що все це можна залишити в скриньках у Пенсійному фонді, і там, відповідно, подати всі документи. Тобто, це все, от якраз ті варіанти, які я сказав, цього зробити, вони є, вони відкриті, працюють. Єдине питання – давайте, мабуть, все-таки, якщо можна буде, я телефончик запишу, і якщо є необхідність, то ми зв'яжемся і Пенсійний фонд з ними узгодить, які питання, які проблеми є.

Так, сподіваємося, пані Антоніна почула. Якщо є запитання – залиште свій номер телефону. Давайте наступний слухати телефонний дзвінок. Доброго дня, представтесь, звідки ви?

- Добрий день. Дідик, Валентина Миколаївна. Петрівка-Роменська, Гадяцький район, Полтавська область. У мене стаж – 24,5 роки. Мені 60 років. У Пенсійному фонді в мене нема ніякого результату, нічого не цей. Я получаю допомогу. 168 гривень. Що це за допомога?

168 гривень допомога, і ваше запитання в тому, чому так мало, правильно ми розуміємо?

МШ: А яку ви допомогу отримуєте, по догляду?

- Я не знаю, тому що я, я його сама, скільки я прошу, поясніть мені, будь ласка, дайте мені відповідь, за що й прошу. Проте ніякої відповіді нема, вони сидять, мовчать і нічого не кажуть. І оставили мене на допомогу. Мені 60 років.

МШ: Якщо вам 60 років, у вас немає 26 років стажу, відповідно, ви отримуєте державну допомогу замість пенсії? Але вона не 168, вона на рівні прожиткового мінімуму - 1712 гривень на сьогодні.

Так, тобто, Валентина має отримувати скільки?

МШ: 1712 гривень.

Якщо цього немає – що їй робити?

МШ: Давайте, знову ж таки, візьмемо телефон і з’ясуємо, що, можливо, зовсім інша ситуація, тобто, тут треба подивиться.

Якщо зараз прожитковий мінімум – 2118…

МШ: 1712 для непрацездатних прожитковий мінімум.

Так, почули. Зрозуміло, якщо можна звернутися в особистому порядку. Давайте послухаємо запитання, які нам пишуть. Від пана Сергія: цього року мені виповнилось 55. Чи маю я право вийти на пенсію раніше, враховуючи, що пропрацював 12 років на заводі в особливо шкідливих умовах? Таких запитань багато.

МШ: Значить, 12,5 років потрібно для того, щоб вийти по списку №2. Але відповідно треба підтвердження стажу. Тобто, тут повинно підприємство видати довідку, що це дійсно така робота в шкідливих умовах, вона підпадає під списки. Якщо це є, то, відповідно, на п'ять років зниження пенсійного віку – 55 років.

Є запитання такі більш філософські. Пише пан Василь: чому знов у нас депутати або урядовці, які на пенсії, або судді отримують величезні пенсії, а ті, хто все життя пропрацював на Україну, отримав півтори тисячі гривень.

МШ: Я сказав би, що це не так. Депутату, який сьогодні виходить на пенсію, призначається пенсія на загальних підставах. Залежно від стажу і заробітку. Тому тут не зовсім так.

А ті, хто раніше вийшов на пенсію?

МШ: Ті, які вийшли вже на пенсію, якщо пенсія була дана, відповідно, знімати її ніхто не вправі. В 17 році прибрані всі пенсії, які носили спеціальний характер. Судді залишились – це окреме забезпечення, там свій закон іде, і тут є окреме питання. Але там не пенсія – довічне грошове утримання. Держслужбовці, які мали вже на 16-й рік певний стаж – теж вони можуть виходити на пенсію. Всі інші питання, все йде на загальних підставах.

Зрозуміло. Давайте наступне запитання, слухаємо телефонний дзвінок, є у нас. Добрий день, скажіть хто ви, будь ласка, звідки?

- Добрий день, я Любов. З 14 року я біженка, інвалід другої групи і пенсію отримую за інвалідністю. У мене ось таке запитання: я в 2014 році приїхала сюди, до Львівської області, ніде я, відразу до Львова з Криму. І я отримувала пенсію за інвалідністю. Незрозуміло, з яких причин, у мене в 2018 році вкрали, можна сказати, пенсію, за два місяці. Я судилася, суд я виграла, їх зобов'язали мені пенсію виплатити. Але тут вони, нібито, Міністерство соцполітики, щось там, коротше, два місяці, я біженка, нічого тут не маю, то мені як прожити, нічого, у мене вкрали. І я не можу добитися, щоб мені виплатили ці гроші.

А яку причину вам озвучили, чому не платять більше?

- Ні, вони потім мені стали проплачувати, але за два місяці вони у мене, як би, вкрали цю пенсію.

МШ: Ви виїжджали з території України на територію Криму, чи ні?

- Послухайте мене дуже уважно. Я надала всі буквально документи, робила запит в закордонну службу України, я виграла суд, займалася ООН, і у нас на Личаківській була така організація ...

МШ: Пані Любове, я розумію ситуацію. Я вас запитав: ви залишали територію підконтрольну, виїжджали на територію Криму, чи ні?

- Ні, я виїжджала в 15-му році, а в цей проміжок часу я нікуди не виїжджала.

МШ: Давайте, знову ж таки, я візьму телефон, тут треба розібратися… За які це місяці, можете назвати?

- За 18-й рік, за… Я вже…. Це треба по документах ...

МШ: Добре, давайте телефончик. Ми тоді зв'яжемось і розберемо цю ситуацію.

Дякуємо вам. А такі ситуації часті, що пропускають якісь місяці?

МШ: Значить, якщо людина переїхала до нас з Донбасу або з Криму, і, відповідно, виїжджала на ту територію більше ніж на 60 днів, там могло бути зупинення виплат. І вона потім виплачується згодом. Але тут, якщо не виїжджала, то ми повинні розібратись у цій ситуації.

Зрозуміло. Слухаємо наступне запитання. Доброго дня, представтесь, будь ласка, як вас звати, звідки ви, і запитуйте.

- Доброго дня. Я з Дніпропетровської області, місто Новомосковськ. Чорна Лариса Василівна. В мене таке запитання: мені 58 років, ще два роки до пенсії, але в даний момент я стою в центрі зайнятості, так як немає роботи, тому що таких, як ми – нас дуже багато. Нас не приймають на роботу, бо ми не потрібні. Вважають, що вже ми не так працюємо, як молодші люди. І тому в мене таке запитання: в центрі зайнятості я стою вже третій місяць, але мені ніяких виплат не виплачують. Нічого.

Зрозуміло, почули. Давайте почуємо відповідь.

МШ: У мене таке запитання. Ви кажете, ви три місяці в центрі зайнятості. До цього ви не були там на обліку?

- Ні, я стала на облік 30.04 за статтею 36-ю, і мені, я зразу написала заяву, вкинула в скриньку, мені передзвонили, поставили мене на облік. Але далі – сповістили, коли я маю прийти до них, і все, після цього – нічого, ніяких дзвінків не було. Далі я прийшла, 27.05, але мені після цього заплатили тільки 840 гривень, а я вважаю, що, так як я працювала, мені повинні платити від моєї зарплати 70%. А зараз вони зовсім нічого не платять. Тобто, я вже третій місяць не можу нічого получати.

В чому причина?

МШ: 70% платиться, якщо у вас до звільнення було більше, ніж шість місяців страхового стажу. Тому, знову ж таки, давайте ми візьмемо координати. Це вже не зовсім наші питання, оскільки це Мінекономіки займається, але, я думаю, що ми дамо координати ваші фахівцям центру зайнятості, і відповідно вони вам дадуть остаточну відповідь щодо цього.

Тобто, такого бути не може, щоб не оплачували, або виплати…

МШ: Ні, звичайно. Якщо людина стала на облік у центрі зайнятості – її беруть на облік і виплачують допомогу. Єдине питання – що потрібно там щоразу відмічатися, в центрі зайнятості, але зараз в умовах карантину, вони зробили спрощений облік. Тому я думаю, що ми розберемося в цій ситуації вже безпосередньо.

Зрозуміло. Давайте послухаємо ще запитання, нам їх і пишуть. Пані Вікторія звертається. Каже, вона мешкає у Миколаєві, її мама померла 7 березня, і вона й досі не може отримати пенсію. Документи давала, давала свідоцтво про народження, нічого у Пенсійному фонді не відповідають і гроші не віддають. Така ситуація.

МШ: Тут тільки я візьму всі данні для того, щоб вирішити конкретно ситуацію. Я хочу сказати, що там два питання може буть. Це допомога на поховання і недоотримана пенсія. І одне, й друге, якщо є всі підстави, вони платяться одразу. Тому тут затримки…

А в який термін?

МШ: Вони можуть виплатиться навіть у той же день. Але тут треба, якщо немає ніяких запитань до виплати.

Причиною такої невиплати карантин може бути, чи це для прикриття?

МШ: Карантин – це скоріше прикриття, це не є причиною. Але воно повинно бути виплачено.

Зрозуміло. Давайте наступний телефонний дзвінок.

- Гаврилюк Федір Іванович, Тернопільска область, Шумський район, село Тетерівка. Мені 65-й рік буде, українського стажу в мене сім років всього, гражданського. Я сам священнослужитель, служив у церкві Московського патріархату. Коли звернувся за пенсією, виповнилось мені 60 років, мені в пенсії відмовили. Сказали – ще якби служив в Українській церкві, це ще можна було б про щось говорити. Якщо ж Московського патріархату – значить ніякої мови не може буть. Отака ситуація.

МШ: Вибачте, в Московському патріархаті де ви були, служили?

- Я починав в 79 році в Архангельську, служив біля Почаївської лаври там в селі, я на багатьох приходах служив.

Скільки років служили?

- 20 років.

МШ: Ну що, в даному випадку я хочу сказати, що, по-перше, треба… Служителі не завжди сплачували страхові внески, тому вам потрібно, по-перше, взяти підтвердження, що була сплата страхових внесків, в тому числі і з Архангельська. Якщо це період був до 91 року, то, відповідно, тільки підтвердження сплати страхових внесків – і стаж зараховується. Якщо після 91, то, відповідно, теж потрібне підтвердження, що цей стаж зараховується за російським законодавством. У нас за договором з Росією ми зараховуємо і стаж на території однієї або другої сторони. Тобто, тут питань немає. Єдине питання, чи підлягала людина саме страхуванню. Тому треба взяти довідку про підтвердження. Давайте все-таки теж залишите свої координати, можливо, треба подивитися, яка там ситуація, які є документи, для того, щоб, можливо, надати допомогу.

Давайте далі рухатись. Пан Максим пише: скажіть, чому щоразу треба постійно переоформлювати соціалку, кожних півроку, постійно збирати одні й ті ж самі довідки. Кожних півроку – це не дуже зручно і дуже принижує матерів одиноких і багатодітних.

МШ: Оскільки допомога призначається з урахуванням доходу, то, відповідно, кожні півроку треба перевіряти дохід. Зараз ми опрацьовуєм питання для спрощення цієї процедури. Відповідно, якщо у людини немає інших доходів, а тільки заробітна плата, то, відповідно, я думаю, ми спростимо ці питання деякі.

Або в інтернет-режимі якось зробите?

МШ: Так, зараз у нас є механізми, зараз опрацьовується це.

Давайте наступний телефонний дзвінок.

- Добрий день. Меня звати Валентина. Днепропетровская область. У мене таке питання: у жовтні 19 року зробили невістці операцію з приводу онко, вона захворіла онко. І вона наразі лікується, отримує опромінення. Але я хочу запитати: чи може вона отримувати соціальну допомогу якусь? Бо вона ж не працює.

МШ: Якщо вона не працює, то вона має право отримувати допомогу малозабезпеченим.

- А це куди звертатися?

МШ: В управління соцзахисту місцеве.

Які потрібні документи?

МШ: В першу чергу – документи про доходи. І паспорт, ідентифікаційний код, ну і…

Довідки медичні ці також потрібні?

МШ: Медичні довідки потрібні, якщо є інвалідність. В інших випадках даються тільки документи про доходи.

Є ще в нас запитання: якою може бути максимальна пенсія?

МШ: Максимальна пенсія за законодавством – 10 прожиткових мінімумів, це 17 тисяч 210.

Зрозуміли. Ще запитання: Доброго дня, я інвалід першої групи. Яку я маю отримувати пенсію? Звертається до нас пані Наталія.

МШ: Пенсія залежить від стажу і заробітку. І в інвалідів першої групи також. Єдине, що в інвалідів першої групи є надбавка на догляд. Відповідно, вона може трошки збільшувати.

Ще запитання: моєму батькові 80 років, чому я не можу оформити документи за тим, щоби слідкували за його самопочуттям. Після трьох інсультів він має Паркінсона.

МШ: Можна звернутися до управління соцзахисту і, якщо є необхідність догляду, медична довідка про те, що потребує догляду, відповідно, медична довідка про те, що він може здійснювати, він працездатний, може здійснювати догляд. І, відповідно, йому буде призначена допомога по догляду.

А хто має це зробити, якась спеціальна комісія?

МШ: Ні, управління соцзахисту. Воно дає документи, управління соцзахисту, відповідно, призначає цю всю допомогу.

Давайте наступне запитання, телефонний дзвінок.

- Я Володимир, з Дніпра. Був перерахунок пенсій на інфляцію, підвищували. Був у січні перерахунок, потім на два місяці зрушили, на березень. І в цьому році знову на два місяці зрушили. За два місяці перерахунок не проведений.

МШ: Ну, по-перше, перерахунок цей робиться щорічний, в зв'язку зі зростанням середньої заробітної плати. Законом не визначено, з якого місяця він робиться. В законі передбачено, що протягом року він проводиться. Поточного року він був проведений з 1 травня. З 1 січня його не може бути, тому що дані про його проведення, це беруться статистичні дані про збільшення заробітної плати і інфляції, вони стають відомі тільки в середині лютого. Тобто, з січня вони жодним чином не можуть бути зроблені. Зараз міністерство працює над цим питанням, щоб в законі прописати чітку дату перерахунку. Ми вбачаємо, що ця дата повинна бути 1 березня, і зараз опрацьовуємо це питання. Я думаю, що до наступного року ми це питання врегулюємо.

І ці кошти будуть повернуті, ті що були недораховані?

МШ: Ні, щороку визначається своя дата. Вже якщо це буде, то буде з наступного року визначено, з якого місяця проводиться цей перерахунок. Вам особисто не був проведений цей перерахунок?

- Значить, ці два місяці вже сплачені не будуть, так?

МШ: Ні, перерахунок з 1 травня цього року. Це відповідає законодавству. З 1 травня повинен бути проведений перерахунок. І з 1 травня там всім зробили. І якщо, можливо, вам не було проведено?

- Ні, було. У мене питання: в минулому році з 1 березня …

МШ: Минулого року було з 1 травня. В цьому році планувалося спочатку з 1 вересня, але зробили ми з 1 травня.

- Ну, а на наступний рік знову можуть на два місяці зрушити.

МШ: Ще раз кажу: плануємо, що ми будемо робити це з 1 березня. І плануємо це врегулювати, в закон внести.

Дякуємо, пане Володимире. Давайте наступний дзвіночок.

- Я з Києва, Олександр звати. Мені 63 роки, в мене перша група інвалідності по зору, я незрячий, одинокий. Перша група довічна в мене, 19 років стажу, більш немає, після ДТП це в мене перша група. На що я можу розраховувати, на яку доплату. Оце 1638 і все, і там може щось…

МШ: Допомога по догляду – 50 гривень. І єдине питання, що якщо за вами хтось доглядає, то там може бути більший розмір тій людині, яка доглядає.

- А яка сума, якщо доглядають?

МШ: Там 260, там десь 10% прожиткового мінімуму йде.

- 260 гривень, це треба оформляти?

МШ: Якщо хтось доглядає за вами, непрацююча людина доглядає.

- Так, мені сказали, щоб обов'язково проживав зі мною. Я сам, одинокий, проживаю.

МШ: Ні, він може не проживати з вами, він може проживати десь в одному селі. А в Києві – не обов'язкове проживання спільне, але він повинен постійно за вами доглядати.

- Це в управління чи в Пенсійний фонд?

МШ: Це в управління соцзахисту.

- Мене посилають, кажуть, їдьте в собез.

МШ: Оце ж управління соцзахисту, так і оформляється.

Давайте ще запитання послухаємо. Пишуть до нас, пані Валентина, вона мати бійця, котрий загинув у АТО. Вона каже, що не всі виплатили по тисячі гривень і ще вона питає, чи вихід на пенсію залежить від стажу чи від віку для таких категорій?

МШ: На пенсію, безумовно, залежить від віку і стажу, тому що пенсійний вік визначається на загальних підставах. Стосовно виплати тисячі гривень – виплата залежала від розміру пенсії. Якщо пенсія перевищувала п'ять тисяч – тисяча гривень не платилась, тільки ті, які розмір пенсій до тисячі гривень.

Олена з Харкова звертається, вона ветеран праці, пішла на пенсію в першому списку в 2007 році. Має чотирьох дітей, і має пенсію, з усіма довідками, 2100. Куди звернутися за консультацією, питає, чому так мало?

МШ: До управління Пенсійного фонду вона може звернуться. І їй буде все роз'яснено. Хочу сказати, що пенсія залежить і від стажу, і від заробітку, тому тут треба дивиться конкретну ситуацію.

Почули. Продовжуємо.  … Представтесь, звідки ви.

- Мене звати Світлана Миколаївна, я з Кропивницького. І в мене таке питання: в мене дочці 52 роки. У неї дитина інвалід дитинства, захворів у 7 років цукровим діабетом. І був, і являється інвалідом дитинства. Був закон, що мама може йти на пенсію в 50 год. Але коли вона нині звертається до Пенсійного фонду, вони їй відмовляють, кажуть, що ні, треба, щоб дитина як типу народилася і зразу захворіла – тоді дають, а наразі він прожив уже 6,5 років, а тоді заболів, не зразу хворий був.

МШ: Перше питання – пенсії даються тим, в кого дитина захворіла до шестирічного віку. В даному випадку, якщо навіть і встановлена була інвалідність у семирічному віці, потрібно звернутися до органів охорони здоров'я. Якщо є підтвердження про те, що хвороби, або ознаки хвороби вже були до шестирічного віку, вони можуть це підтвердити. Тоді це може бути. Якщо у вас є медична картка, і в картці вже був…

- Але він захворів у сім років, а не в шість.

МШ: Я ще раз кажу: якщо органи охорони здоров'я підтвердять, що ознаки або хвороба була ще до шестирічного віку, то вони можуть видати таку довідку. Якщо хвороба була, і виявилась, не тільки виявилась, а взагалі виникла тільки після шестирічного віку, то, нажаль, це так. Але в першу чергу треба подивитися медичну картку і порадитися з лікарем, чи були ознаки хвороби ще до шестирічного віку.

Тобто, якщо так, то нічого зробити не можна?

МШ: Якщо так – то нічого не можна порадити. Але насамперед треба подивитися, з лікарем порадитись, чи були ознаки хвороби до шестирічного віку.

Зрозуміло. Давайте далі рухатись. Згрупував декілька питань в одне, воно стосується державних службовців, які пішли на пенсію до 2012 року. Наразі ці пенсії не осучаснюються і не індексуються. І взагалі пенсії державних службовців районного та обласного рівнів близькі до мінімальної пенсії, і це знецінює державну службу, кажуть наші глядачі, державні службовці.

МШ: Я хотів би сказати таким чином: зараз наші міністр і міністерство якраз опрацьовують це питання. Перше питання, що з 2017 року всі пенсії призначаються на однакових умовах, тобто, це все іде вже загалом, але ми відпрацьовуємо питання по тих пенсіях, які були в держаної служби для того, щоб їх індексувати щороку, зараз іде відпрацювання законопроєкту. І, крім того, ми працюємо над питанням, що держслужбовці, які працювали на посадах і сплачували підвищений внесок, щоб цей підвищений внесок відповідно був збільшений й вартість стажу для пенсій. Тобто, це питання якраз опрацьовується і відповідний законопроєкт наразі готується.

Давайте послухаємо наступне запитання, є в нас телефонний дзвінок.

- Доброго дня. Це Ганна з Миколаївщини, Березнегуватський район. У мене таке питання: мені 81 рік. У квітні-місяці додали 500 гривень, це тим, кому за 80, і з травня індексація повинна була бути. Але в квітні мені вже сказали, що індексацію вже нарахували 47 гривень. Чи можливо раніше на місяць, автоматично, як вони підкреслили, нарахувати цю індексацію, і чому вона така маленька, 47 гривень, тому що по телебаченню говорили - від 100 і вище. 32 роки стажу.

МШ: Значить, по-перше, не могли раніше зробити індексації, індексація була тільки в травні-місяці. Інше питання, що в квітні, коли вам призначили ці, 500 гривень, скажіть мені, будь ласка, який у вас розмір пенсії став?

- Значить, пенсія була до 500 коли дали, 2053 гривні.

МШ: Там зараз вам зробили, крім того, що було 500 гривень, ще було підвищення до 2600 гривень. Тобто, там більше трошки, ніж 500 гривень було. І відповідно, якраз це впливає на подальшу індексацію. Але індексація з урахуванням прожиткового мінімуму вам буде також робиться. Індексація з травня робилася…

- Ні, ось це все. Потім у травні знову прийшло 2600, і отримую я по 2600.

До кого звернутись?

МШ: Дайте мені координати, і мені аж самому цікаво подивиться буде, як у вас вплинула індексація, тому що 47 гривень, я думаю, що недостатньо.

Давайте, наступний дзвінок ми маємо.

- Добрий день. Я киянка, звати мене Анна, мені 67 років. Я народилася у 1953 році в красноярській тайзі в сім'ї двох репресованих. Нарешті в цьому році я отримала посвідчення реабілітованої, згідно з українським законодавством. У мене запитання: які є доплати для такої категорії населення, що є реабілітованими громадянами?

МШ: Сім'я реабілітованих, там надбавка до пенсії десь 48 гривень, по-моєму.

- Я сама реабілітована.

МШ: А, ви сама реабілітована? Там десь 54 чи 56 гривень, чи щось таке.

І ще в нас є запитання, пишуть, що під індексацію не підпадають пенсіонери, які працюють. Принаймні, мені так сказали, але хіба це справедливо?

МШ: Неправда, під індексацію підпадають всі пенсіонери. Працюючим не підвищується пенсія в зв'язку зі зростанням прожиткового мінімуму. З 1 липня працюючим не підвищувалась, це вже інше питання. Але якщо людина звільняється, відповідно, те, що від прожиткового мінімуму залежить, одразу все видається.

Давайте запитання, яке нам пишуть. Звертається до нас Алла: ми перебуваємо на непідконтрольній території у Донецькій області. І запитує, до 10 липня пенсія буде нараховуватися, чи ні?

МШ: Значить, у нас карантин до 31 липня і законом передбачено, що всі виплати, які були, вони продовжуються до кінця карантину плюс один місяць. Саме цей період дається, відповідно, щоб людина, яка, якщо після завершення карантину через місяць могла з'явитися до Пенсійного фонду для подальшого продовження виплат.

Дякуємо. Ще запитання теж глобальне: останнім часом багато пропозицій щодо пенсійного накопичувального страхування у різних компаніях – і у українських, і у великих міжнародних. Чи можна їм довіряти?

МШ: Якщо ця компанія зареєстрована в Україні і, відповідно, вона в недержавному фонді, який під контролем нашого законодавства, то я б сказав так, що накопичувальна система, яка діє у нас уже з 2005 року, я б сказав, що досить непогано, можна вважати. Є, звичайно, проблеми, є питання щодо їх ефективності, але тим не менше, фонди працюють і накопичувальна система працює.

Давайте слухати телефонний дзвінок.

- Віра Тимофіївна із міста Марганець, Дніпропетровської області. Мені 62 роки. Загальний стаж… Мені 68 років, пішла на пенсію в 62 роки. Загальний стаж – 42 роки. З них 34 – шкідливого стажу, за другим списком. Страхового стажу – 13 років і 8 місяців. Ветеран праці. Пенсія – 2269 гривень. Індексацію зробили, 130 гривень добавили, і все. Можна прожить на таку пенсію?

МШ: Я скажу так, що пенсія залежить як від стажу, так і від заробітку. Те, що ви працювали в шкідливих умовах, воно вплинуло тільки на більш ранній вихід на пенсію. Ви раніше вийшли і призначили цю пенсію. На суму пенсії воно не впливає.

Тобто, ось ця  сума є, 2267, яку нам назвали…

МШ: Це залежить від заробітку. Тут я не можу сказати, яка була ситуація. На слух не скажеш.

Рухаємося далі, що пишуть. Звертається до нас Тамара: мені у 1998 році була нарахована пенсія у розмірі 1911 гривень. І жодного разу не індексована. Чи це вірно?

МШ: Ні, абсолютно не згоден з цим. Якщо є дійсно така ситуація, давайте координати, будем дивитися. Але я думаю, що тут, мабуть, трошки не…

А хто до нас не додзвонився, але має таку ж історію, куди з цим питанням йти?

МШ: Дайте питання нам. Ні, з цим питанням, давайте так казати, кожен рік…

Може, є гаряча телефонна лінія Пенсійного фонду?

МШ: Є гаряча лінія Пенсійного фонду, давайте на сайті пенсійного візьмете, тому що я не пам'ятаю. Є урядова гаряча лінія, на них можна телефонувати і ставити питання. Але стосовно того, що призначена в 98 році і жодного разу не підвищувалась, такого абсолютно немає, тому що в 2004 році введено новий закон і відповідно всі пенсії були перераховані, і зараз всі пенсії щорічно перераховуються.

Тобто, якщо немає цього перерахунку – або телефонувати на гарячу лінію.

МШ: Або телефонувати на гарячу лінію, або звертатися до Пенсійного фонду, можна теж на гарячу лінію.

Далі – про ліквідаторів Чорнобильської катастрофи: коли нарешті держава перестане знущатись над нами, над тими, хто рятував світ, це хіба достойна, гідна пенсія. Інвалід-ліквідатор третьої групи – 4000 гривень, отакий соціальний захист. Чи це правильно і чи це не буде переглядатися?

МШ: Знову ж таки, треба дивитись індивідуально, з яких вона призначена, і заробіток. Те, що пенсія ліквідаторів, вона вища, ніж середній розмір пенсії по Україні, тобто, говорити, що вона недостойна – це питання, до якого треба, будем так казати, індивідуально підходити. Те, що пенсії ліквідаторів на рівні з усіма, з травня підвищення було, або з липня. Тобто, вони індексуються або по щорічних перерахунках, або при збільшенні прожиткового мінімуму. Тобто, вони щороку підвищуються всі.

Давайте далі. У серпні виходжу на пенсію, пише до нас пані Марія, але перед цим була у центрі зайнятості і її зняли ще в квітні. Чи це вірно. Перед самим карантином зняли. Чи вона може зараз піти на пенсію?

МШ: Ну, по-перше, чому зняли? Виплата продовжується протягом року, не більше року. Тобто, а пенсіонерам – до двох років. Тобто, якщо є питання до центру зайнятості, відповідно, там треба ставити питання. Тому що, можливо, вже два роки отримувала допомогу і після цього зняли. Якщо це так – то це може бути. На пенсію це жодним чином не впливає, в серпні призначається пенсія. І, відповідно, по центру зайнятості, там є пільги щодо обчислення зарплати, тому всі ці питання врегульовані.

Давайте слухати телефонний дзвінок.

- Київ. Я отримую пенсію чоловіка-держслужбовця. Він помер, я його пенсію отримую. Але в 2017 році була реформа, перераховували всім, а держслужбовцям не перераховували. І по сьогоднішній день не роблять ні індексацію, ні перераховують. Скажіть будь ласка, коли буде перерахована пенсія, згідно з реформою, і чи буде вона індексуватися, тому що вона не індексується по сьогоднішній день.

МШ: Знову ж таки, це залежить, по-перше, від заробітної плати чоловіка. Можливо, вигідніше вже перейти на звичайну пенсію чоловіка, але це робиться автоматично. Стосовно індексації пенсії держслужбовців я вже казав, ми зараз розглядаємо питання таким чином, щоб уже в наступному році пенсії всім індексувалися. І в тому числі і державна служба. Це питання зараз вирішується.

- Наступного року з 1 січня?

МШ: Ні, не з 1 січня. Це, якщо буде, з дати перерахунку, з 1 березня буде.

Давайте ще послухаємо те, що нам пишуть. Пише нам мати дитини, яка є інвалідом з дитинства, синдром Дауна. Вона питає: чому виплати відняли не всім дітям, а тільки тим, хто під опікою. Чи наші діти не варті того, щоб була можливість їх лікувати чи розвивати?

МШ: Ну, навіть якщо не під опікою, то з 1 липня збільшився прожитковий мінімум і також виплати підняли. Те, що піднята була трошки більше виплата за тими дітьми, які під опікою – це інше питання. І вони отримують зовсім іншу допомогу. Ми зараз опрацьовуємо також питання щодо цих категорій. Ну, я б сказав так: не все відразу.

А поки є у нас дзвінок.

- Доброго дня, я Тетяна, місто Дніпро. Мені 59 з половиною років. Пішла оформляти пенсію, а мені сказали, у мене 26 років стажу, а треба 27. Заплатіть у податкову 25 з чимось, ну майже 26 тисяч. Я чотири з половиною роки без роботи сиджу, ніде не беруть у такому віці. А де ж мені взяти ці 26 тисяч?

МШ: Ну, по-перше, мінімальний страховий стаж 27 років, але якщо цього немає, в цьому році ще призначається державна соціальна допомога тим, які не набули права на пенсію. Можна звернутися…

- Я на пенсію йду ось, через тиждень.

МШ: Так, я розумію. Так, якщо у вас немає страхового стажу – ви не маєте права на пенсію. Але замість пенсії може бути призначена державна соціальна допомога.

- А скільки она?

МШ: Теж на рівні прожиткового мінімуму. 1712.

А зараз прожитковий мінімум вже 2118.

МШ: Ні, для непрацездатних 1712.

Тобто, можна ще, якщо оформити, можна ще отримати…

МШ: Не ще, а окремо. Тобто, якщо пенсія, права немає, тому що немає страхового стажу, може бути оформлена допомога, якщо людина не набула права на пенсію.

- Це 1700, а потім, коли у мене стаж …

МШ: Тоді в 63 роки вам може бути призначена пенсія.

Дякуємо. І ще є запитання – чи буде ще перерахунок до кінця року, бо людям багато чого треба.

МШ: Я розумію, що хотілося б, щоб було завжди більше. Але прожитковий мінімум за законом передбачено підвищення з 1 липня і з 1 грудня. Тому з 1 грудня буде ще підняття прожиткового мінімуму і, відповідно, пенсії.

Так, далі. Звертається до нас, я так розумію, що колишній науковець. Наукова пенсія призначена 15 років тому, за цей час жодного разу не індексували. Але, якщо коли її призначали 15 років тому, це було 600 доларів у перерахунку, сьогодні це 200 доларів. Чи є шанс збільшити наукову пенсію?

МШ: Знову ж таки, те, що я вже сказав, як і пенсії держслужбовців, пенсії науковців, ми плануємо питання індексації або, відповідно, можливо вже за цивільним законом буде більша пенсія. Також опрацьовується питання, там були теж підвищені внески. І, відповідно, якщо це питання ми врегулюємо, то через закон буде трошки підвищена пенсія.

Давайте телефонний дзвінок послухаємо.

- Доброго дня, мене звуть Валентина, я з Дніпропетровської області. Запитання в мене таке: мені 58 з половиною років, зараз я стою на біржі, в центрі зайнятості. В мене 42 роки трудового стажу. Скільки можуть мене тримати на біржі, у центрі зайнятості?

МШ: До двох років.

- До двох років, а з виплатою?

МШ: З виплатою, до двох років.

- А виплата яка буде?

МШ: Там перша виплата 70%, потім трошки зменшується. Але виплата буде здійснюватися до двох років.

Давайте далі, що пишуть. Є кілька питань, які пов'язані з бебі-боксами. Звертаються до нас з Донецької області, кажуть, що у лютому цього року народилася дитина, але не видали бебі-бокс. Чи буде компенсація, а також ще у Запорізький обласний перинатальний центр теж бебі-бокс не видають ще з березня. Що з бебі-боксами, що з цим питанням?

МШ: Хочу сказать, що є проблема через державні закупівлі. Ми проводимо зараз якраз закупівлі, тому що попередні завершились. Відповідна процедура проходить і після завершення процедури це все буде забезпечено.

Тобто – будуть? Це коли?

МШ: Я думаю, що десь місяць-два треба…

А ті, хто не отримав, отримає гроші, чи…

МШ: Це все буде видано кожному.

Так, почули, давайте далі. Ще в нас є телефонний дзвінок.

- У мене таке запитання: я чорнобилець, ліквідатор. Микола, з Києва. Був я в Чорнобилі з 5 по 11 травня 86 року. Я будував дорогу на реактор. Я зараз отримую пенсію, три рази її підвищували, і вона виходить 1919 гривень. І куди я не звертався, вони мені всі пояснюють, що це за законом.

МШ: У вас є інвалідність?

- Так.

МШ: Яка група?

- Я не знаю, як вона називається, третя група, пов'язана з Чорнобильською аварією, в довідці написано.

МШ: Давайте я все-таки візьму телефон ваш і ми подивимося, тоді разом. Я не пам'ятаю, який там мінімальний розмір, але треба подивитися і дамо відповідь вам.

Так, ну що, ми маємо вже завершувати. Я вам поки дякую. Микола Шамбір, радник міністра соціальної політики України.

Джерело Україна 24 Теги