"Можу бути союзником президента лише в одному випадку": Юлія Тимошенко про Раду та Кабмін

Юлія Тимошенко розповіла про події у Верховній Раді

"Можу бути союзником президента лише в одному випадку": Юлія Тимошенко про Раду та Кабмін

В студії програми "Україна з Тиграном Мартиросяном" на телеканалі "Україна 24" — лідерка партії "Батьківщина", двічі експрем'єрка України Юлія Тимошенко.

Програма була в ефірі 20.02. Щоб подивитися відео програми, перейдіть у кінець інтерв'ю.

Т.М.: Вітаємо, Юліє Володимирівно. Пропоную почати з подій, що не відбулися цього тижня у Верховній Раді. Планувалося поточного тижня призначення Юрія Вітренка міністра енергетики, віцепрем’єром. У парламенті наради голів фракцій, керівництва Верховної Ради з приводу тарифів на газ. Однак ні того, ні іншого не сталося. Ці питання втратили актуальність?

Ю.Т.: Ви знаєте, я можу вам розповісти, що за лаштунками відбувається. Так, ці два питання, про які ви сказали, цього не трапилося. Однак багато чого за цей тиждень в парламенті трапилося. Я можу сказати, що останній тиждень дуже показовий. Я взяла просто ті закони, які цього тижня ухвалювалися. І за цими законами вам стане очевидно, що взагалі відбувається у Верховній Раді. Ось подивіться, наприклад, один із законів присвячений так званим інвестиційним няням. Це коли для великих інвесторів, які заходять в Україну з іноземним капіталом, просто відкриваються всі можливості. Їх і повністю від оподаткування звільняють, і від будь-яких митних платежів, їх звільняють від сплати за землю...  Тобто, знаєте, як немовля, нічого нікому не платить. І здавалося б, така класна історія.

Насправді це велика стратегічна руйнація національної економіки. Уявіть собі, два виробники, наприклад, керамічну плитку виробляють. Один — наш, український, який вніс ці інвестиції, побудував дуже тяжко цей завод, взяв кредит під 20%, платить податки, пройшов всі кола пекла. І він продає свою продукцію з великими проблемами, тому що ринок дуже вузький, платоспроможність нульова. І тут заходить в той самий сектор для виробництва тієї ж плитки іноземний інвестор, він бере безкоштовно землю, без оподаткування, кредит він зі своєї країни привіз під 2% річних, абсолютно не платить ніяких митних платежів, і ось вони вийшли та конкурують між собою. Хто з них виживе, а хто загине? Загине український виробник. А виживе виробник з іноземними інвестиціями, а на вулицю піде колектив нашого виробника, і сам виробник залишиться без роботи. Так ви мені скажіть, це благо чи ні?

Єдине, що треба було зробити, — це для всіх справжніх виробників знизити податки, знизити митні платежі, знизити плату за землю. Зробити так, щоб їм було працювати в Україні, як дихати. Менше всіх цих корупційних поборів, і тоді б вони в рівних умовах працювали, і тоді б ми не втратили національну економіку, й іноземні інвестиції були б благом для нас. А так те, що зроблено, — це абсолютно лобістська річ, груба, жорстока по відношенню до української економіки, і це те, що випалює наших виробників розпеченим залізом з території нашої країни. І це один приклад. 

...

Т.М.: Минулого пленарного тижня керівник монобільшості Давид Арахамія заявив, що він не виключає об'єднання з фракцією "Батьківщина". Голова Офісу президента Андрій Єрмак теж сказав, що в команді президента готові до об'єднання, в тому числі з "Батьківщиною". Такі переговори вже почалися?

Ю.Т.: Дивіться, консультації ведуться. Консультації ведуться про те, як об'єднати парламент, зробити так, щоб сильний уряд міг об'єднати країну. Але тут питання про те, що все це має зміст лише в одному випадку – якщо ми докорінно, на 180 градусів, змінимо курс управління країною з, по суті, здачі національних інтересів на відродження країни як сильної економічно, політично. Якщо такої зміни курсу не буде, міняти прізвища на посадах – у цьому немає сенсу. Я можу бути союзником президента лише в одному випадку – якщо новий уряд формуватиме стратегію національного відродження.

Дивіться повне відео інтерв'ю.

Джерело Україна 24 Теги