Юрій Бібік: "Прямий ефір — це своєрідне ходіння по канату на висоті"

"Один хибний крок — і гепнешся як слід!"

Юрій Бібік: "Прямий ефір  — це своєрідне ходіння по канату на висоті"

Новий ведучий телеканалу “Україна 24” Юрій Бібік — успішний український журналіст, який посилює своїм професійним досвідом токшоу "Сьогодні" та шоу "Висока напруга".

Юрій не лише повідомляє про актуальні події, а й вчить глядачів аналізувати інформацію та робити власні висновки. Сьогодні він розповів про свій досвід у журналістиці та пригадав цікаві факти з професійної діяльності. Подробиці — у матеріалі. 

Яка у Вас була реакція, коли дізналися, що стали ведучим головного інформаційного каналу країни?

Коли тебе запрошує на роботу інформаційний мовник номер один, це, звичайно, захоплює! «Україна 24» мене вражає. За короткий термін канал очолив топ інформаційних мовників і справедливо завоював прихильність і довіру глядача. Я дуже радий, що тепер у команді таких професіоналів. 

Коли Ви вперше зрозуміли, що хочете стати ведучим? Які були початкові спроби реалізуватись у цій професії?

Це дуже цікава історія. Я зрозумів, що хочу стати ведучим, за кілька місяців до подання документів до вишу. Безтурботно гортаючи глянцеві сторінки журналу, з яких до мене всміхалися відомі українські телеведучі, я подумав: "А чом би й ні? Непогана ідея - піти в журналістику". Ось так все і вийшло. Потім були десятки кастингів на різних каналах, адже я шукав будь-яку можливість, щоб потрапити на телебачення. Зрештою спрацювало. Хоча цікаво, що саме: моя наполегливість чи нахабність?

Прямий ефір — велика відповідальність для ведучого. Чи траплялись у Вашій практиці курйозні ситуації і як вдавалося з ними впоратися?

Прямий ефір — це своєрідне ходіння по канату на висоті, коли ведучому важливо втриматися й успішно подолати дистанцію. Бо один хибний крок — і гепнешся як слід! За час моєї діяльності траплялося різне: зависали суфлери, не приходили гості, загасали софіти, раптово вимикався звук, зникала оперативна комунікація з режисером і редакцією, відбувалися події, які вимагали швидкого реагування! Було багато чудернацьких випадків. Вміння легко й оригінально вийти з  непередбачуваної ситуації завжди приходить тільки з досвідом. 

Як готуєтеся до ефіру? Можливо, маєте власні правила чи методи?

Підготовка до ефіру — це безперервний процес. Ти завжди маєш бути в темі. Вкрай важливо фільтрувати та перевіряти інформацію, щоб бути максимально чесним перед глядачем. Безумовно, кожен ефір або формат потребує особливої підготовки. Конкуренція в ніші інформаційних телеканалів дуже серйозна, тому я завжди пам’ятаю: тільки дозволиш собі розслабитись — миттєво втратиш кондицію.

Про що варто завжди пам’ятати в прямому ефірі?

Під час прямого ефіру варто розуміти, що глядач відстежує абсолютно все. Від нього не можна приховати невпевненість, неналежну підготовку, особисте ставлення до тієї чи іншої теми чи гостя. Глядач одразу відзначає для себе рівень професіоналізму ведучого і робить висновки. Завжди важливо розуміти, що у фокусі уваги не ти та твої амбіції, а людина по той бік екрана, заради якої працює весь телевізійний механізм.

Професія ведучого на інформаційному телеканалі — це віддача себе глядачам. А як щодо особистого життя? Як поєднуєте його з роботою?

Роботу й особисте життя я поєдную дуже легко і гармонійно! Якщо у правильній пропорції приділяти час роботі та власним справам — дискомфорту і вигорання точно не буде. Мене завжди підживлює те, що я обожнюю. І якщо раніше робота витісняла особисті справи, то згодом настав час, коли оптимальна формула розпорядку життя з’явилася сама собою.

Джерело Україна 24 Теги