Ведучий Олег Білецький: "Журналістика — це прикладна історія"

"Сьогодні кожен вибирає свій інформаційний простір. Моя функція у цьому просторі — бути очима, вухами й навіть руками людей"

Ведучий Олег Білецький: "Журналістика — це прикладна історія"

Олег, раніше ти працював на радіо, сьогодні — ведучий каналу «Україна 24». Як радіодосвід допомагає на телебаченні?

Я не ділю теле- і радіодосвід. Це різні форми однієї справи. Мене часто питають, де краще — на радіо чи на телебаченні? У відповідь запитую: «А вам ліпше їздити на мотоциклі чи на ровері?». Все залежить від того, куди й навіщо ти їдеш. На радіо більше місця для тебе самого. А телебачення можна порівняти з приготуванням фаст-фуду, де ведучий — це сервіс, а глядач — споживач. Люди обирають телеканал, щоб швидко та доступно дізнатися новини. Радіо працює за іншою схемою, де слухачі приходять, аби почути ще й суб'єктивний погляд ведучого.

Читайте також: Юрій Сугак: Лідерство досягається масштабними проєктами і роботою 24/7 всієї нашої команди

16 грудня — День народження «Україна 24». Ти почав працювати в ефірі майже з початку запуску каналу. Що було найскладнішим в роботі? І чим зараз можеш пишатися?

Я приєднався до команди каналу в січні 2020 року. Найважчим було спочатку структурувати новини, оцінювати інформаційні потоки, які проходять через тебе. Попри те, що «Україна 24» є частиною великої «Новинної Групи Україна», інформаційний канал працює дещо в іншому темпі — це постійні прямі ефіри та живий контакт із глядачем. Тому перед видачою будь-якої новини, ведучий самостійно має все зважити, об'єктивно оцінити доступну інформацію. Насправді це складний інформаційний квест, але в цьому і його цікавість.

Як канал «Україна 24» змінився за рік?

За рік із каналом відбулися кардинальні зміни. Я пам'ятаю перші ефірні включення з плашкою «технічне мовлення» — тоді я ще був стороннім спостерігачем. Сьогодні «Україна 24» виходить в ефір з ультрасучасної студії, що використовує технологію 360°. Ми говоримо абсолютно про все, не обмежуємось лише внутрішніми темами. Канал «Україна 24» першим повідомляв, наприклад, про ситуацію у Білорусі, вибори в США, про Вірменію та Азербайджан. Не оминаємо, звичайно, і події в середині нашої держави. «Україна 24» — єдиний інформаційний канал в країні, який охоплює настільки великий спектр тем і подій.

Одного разу ти сказав, що журналістика не вирішує проблем, а викриває їх. Чи впливає робота журналіста на твоє життя?

Тільки пропустивши через себе, ти можеш донести до людей інформацію. Якщо мені важливо, що відбувається у власному під'їзді, я буду цікавитися й змінами у законодавстві, щоби розв'язати комунальні проблеми. Журналістика — це прикладна історія. Це ефективний інструмент, який варто використовувати.

Чи задумувався змінити формат: перейти з інформаційного, наприклад, у розважальний?

Насправді з розважального я починав, коли ще вчився в університеті. Але це історія вчорашнього дня, яку я переріс. Те, що нині з'являється у медіа, — це суміш розважального та інформаційного. Щоби бути професіоналом у такому форматі, треба мати хороший смак, почуття гумору та поінформованість.

Сьогодні кожен вибирає свій інформаційний простір. Моя функція у цьому просторі — бути очима, вухами й навіть руками людей, щоб через мене вони отримали відповіді на ті запитання, які їх цікавлять. А показник ефективності для кожної справи однаковий — це вірити в те, що ти робиш. І я вірю.

Джерело Україна 24 Теги